időjárás 18°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Folytatódott a hazai FinTech szektor bővülése

Forrás: MTI
2022.06.29. 07:25 2022.07.15. 09:18
Folytatódott a hazai FinTech szektor bővülése

A hazai FinTech-szektor bővülése a koronavírus-járvány megjelenését követően is folytatódott, mára csaknem 150 aktív FinTech-vállalkozás működik az országban, amelyek több mint nyolcezer dolgozót foglalkoztatnak, együttes árbevételük pedig meghaladta a 170 milliárd forintot – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, 2022-es FinTech és digitalizációs jelentéséből.

Kiemelik: a Magyarországon működő FinTech-cégek között továbbra is a kisvállalkozások dominálnak, a szektor közel nyolcvan százaléka mikro- vagy kisvállalkozás, ugyanakkor egyedülálló módon számos esetben már mikrovállalkozásként is nyereségesen működnek, és az exporttevékenységben is egyre aktívabbak a magas hozzáadott értékkel rendelkező cégek. A leggyakoribb szolgáltatási kör a szereplők csaknem kétharmadánál továbbra is a pénzügyi szoftverfejlesztés és a rendszerintegráció, a fizetési szolgáltatások, valamint az adatelemzés és az üzleti intelligencia.

Minden negyedik hazai FinTech-cég részesült már kockázatitőke-befektetésben, és az elmúlt időszakban a szektorban dolgozók köre is bővült, 2021 végére harminc százalékkal, több mint nyolcezerre. A pénzügyi szoftverfejlesztéssel és rendszerintegrációval foglalkozó cégek száma az előző évivel azonos mértékben nőtt a tárgyévben is, így ezek immáron a szektor cégeinek több mint negyedét adják.

Az előző évhez képest a hazai szektorban kisebb részaránnyal rendelkező szegmensek közül –  a globális trendekkel összhangban – növekvő aktivitást mutatott a kiberbiztonság, a befektetés, a finanszírozás és biztosítás, valamint a digitális transzformációs tanácsadás területe is.

Kiemelték, hogy a szektort növekvő árbevétel és javuló jövedelmezőség jellemezte: háromból két hazai szereplő 2020-ban is növelni tudta árbevételét és nyereségét. A szektor árbevétele több mint negyvenmilliárd forinttal, adózott eredménye pedig ötmilliárd forintot meghaladó értékben emelkedett egyetlen év alatt. A növekvő cégek átlagos árbevétel-növekedési mértéke 150 millió forint feletti, míg a medián érték 23 millió forint volt. A vállalatok többsége (57 százaléka) adózotteredmény-növekedést is realizált. Ennek átlagos értéke 42 millió forinttal emelkedett, míg a medián profitnövekedésük hárommillió forint volt.

Az elemzés szerint a fizetési szolgáltatásokat és a számlatermékeket nyújtó FinTech-vállalatok népszerűsége továbbra is töretlen a befektetők és a fogyasztók körében. A pandémia miatt a digitalizáció és a távoli elérés a korábbinál is nagyobb mértékben a mindennapok részéve vált, így az újonnan kialakult és visszatérő fogyasztói szokásokat a befektetők fókusza is lekövette.

A jegybank elemzésében arra is kitértek, hogy a techcégek térhódítása pénzügyi piacokon egyre sürgetőbb szabályozói fellépést igényel, ahol a tevékenységi és intézményi szabályozói modell kombinálása tűnhet a leghatékonyabbnak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Igazi nagyágyúkkal erősít a 4iG

Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatójának felkérésére két új taggal bővül az infokommunikációs vállalatcsoport tanácsadó testülete – közölte a cég.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.