Folyamatosan nőnek az élelmiszerárak Horvátországban. Az egyik legnagyobb drágulás a kenyérnél érzékelhető: egy nagyobb, teljes kiőrlésű vekniért hat eurót kell fizetni. Ezzel szemben egy kiló sertéshús fél euróval olcsóbb, azaz öt és fél euró. Ennyiért szalonnát is vehetünk, a pörköltnek való pedig valamivel kevesebbe kerül – írja a Jutarnji List nevű horvát lap.
Az élesztő nélküli, 400 grammos kenyér az egyik legnagyobb horvát üzletláncban húsz kunába, csaknem három euróba kerül, ami kilónként ötvenkunás, átszámítva több mint hateurós árat jelent. A magvas vekni ára majdnem ugyanennyi. Ezt a kenyeret ráadásul helyben állítják elő, tehát nem importtermékről van szó, a horvát gazdáktól ugyanakkor alacsony áron vásárolják fel a búzát – panaszkodnak a termelők.
A horvát lapnak nyilatkozó egyik nagy péküzemben azt mondják, hogy a kereskedői árréséért ők nem felelősek, ugyanakkor megjegyzik, hogy a pékek kiadásai is nőttek. „Minden megdrágult, a gabona, amelyből kenyeret sütünk, a csomagolás, a szállítás és az energia is. Így emelni kellett a különböző fajta kenyerek árát” – nyilatkozták a termelővállalatnál. Az említett vekni kilogrammonkénti ára a drágítás előtt valamivel több mint négy euró volt.