A kereskedelemnek és a fogyasztóknak is fontos szerepe van abban, hogy a jelenlegi háborús helyzetben a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar is talpon maradjon. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára jelezte: háborús helyzet van, amely a mezőgazdasági termelőket, élelmiszeripari vállalkozásokat, a kiskereskedelmet és a fogyasztókat is érinti, a háborús infláció ugyanis mindenkit sújt. – Ebben a gazdasági helyzetben a hazai kiskereskedelemtől a tárca azt várja, hogy a lehető legnagyobb mértékben magyar termelésből származó termékeket, köztük sertéshúst kínáljon a fogyasztóknak – hívta fel a figyelmet az államtitkár. Majd hozzátette: a fogyasztók választását azzal tudják segíteni, hogy az áruházakban magyar zászlóval jelölik a magyar termelésből érkező húsokat, és hangsúlyozta a magyar húsipari termékek kiváló minőségét és megfelelő mennyiségét.
A távirati iroda tájékoztatása szerint az államtitkár megjegyezte, Magyarország 96 százalékban önellátó sertéshúsból. Az ellátásbiztonság fenntartása pedig akkor valósulhat meg, ha nemcsak a kormányzat, hanem a magyar fogyasztók is a magyar sertéshús mellett teszik le a voksukat.
A hazai sertéságazat ugyanis az elmúlt hónapokban tapasztalt meredek áremelkedés ellenére sincs kedvező helyzetben. Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke elmondta: bár az év elejéhez képest 60-65 százalékkal nőtt az élő sertések ára, ám a takarmány, valamint az energiahordozók drágulása és a bérek emelkedése jelentősen emeli a termelés önköltségét is. – Ebben a helyzetben nem hitegethetjük a magyar fogyasztót azzal, hogy a sertéshús ára a következő időszakban szinten maradna, sajnos valószínű, hogy további, folyamatos és érdemi növekedéssel kell szembesülnünk – szögezte le a szakember.
A kis- és a nagykereskedőket, valamint a fogyasztókat azonban arra kérte, hogy a patrióta szolidaritás jegyében, tudatos vásárlóként, magyar sertéshúst és magyar sertéshús-készítményt vásároljanak az üzletekben. Ezzel ugyanis biztosítani tudják, hogy az ágazat túlélje a mostani válságos helyzetet, a hazai sertéshúsnak pedig hosszú távon biztos helye legyen a magyar boltok polcain.