Ha nem indul újra az Északi Áramlat, nem lesz elég szén a gáz pótlására

Augusztus 10-én életbe lép az orosz szénszállításokra vonatkozó uniós embargó – emlékeztetett a Századvég szakértője.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2022. 07. 18. 9:33
null
Hohenhameln, 2015. szeptember 10. Füst száll fel a németországi Hohenhameln szénerõmûvének kéményeibõl 2015. szeptember 10-én. (MTI/EPA/Julian Stratenschulte) Fotó: JULIAN STRATENSCHULTE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Augusztus 10-én életbe lép az orosz szénszállításokra vonatkozó uniós embargó. Ha nem indul újra az Északi Áramlat 1 gázvezeték, nem lesz elegendő szén a földgáz pótlására” – írta közösségi oldalán a Századvég energetikai üzletágának vezetője. Hortay Olivér jelezte: 

A szűkülő kínálatot jól mutatja, hogy a szén ára az európai piacon tonnánként 130 dollárról négyszáz dollárra nőtt az elmúlt egy évben.

„Amikor az Európai Unió elfogadta a szénszállításokra szóló szankciót, még úgy tűnt, hogy a közösségen belüli kitermelésből és más (elsősorban ausztrál és afrikai) forrásokból az orosz import pótolható. Azóta azonban Oroszország korlátozta, majd egy tervezett karbantartás miatt teljesen leállította a Németországba irányuló gázszállításokat és félő, hogy az ellátás a karbantartást követően sem áll majd vissza. Németország (és más tagállamok) a kieső mennyiség egy részét a szénfelhasználás fokozásával pótolnák, amire azonban már nem elegendőek a korábban tervezett alternatív beszerzési források” – ismertette.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország könnyedén talált új piacot szénexportjának.

Annak ellenére, hogy egy év alatt harminc százalékkal nőtt a szén ára az ázsiai piacokon, India hatszorosára, Kína pedig 55 százalékkal növelte az orosz beszerzéseit. Oroszország még soha nem exportált annyi szenet, mint az előző hónapban: az értékesített volumen negyedét Kína, tizenegy százalékát India és nyolc százalékát Törökország vásárolta meg.

Korábban a VG.hu is beszámolt arról, hogy csúcsra ért India és Oroszország között az árucsere: soha ennyi orosz szenet nem vásároltak még fel indiai vevők ezelőtt, annak ellenére, hogy az árak az egekig kúsznak, és az egész világ fejcsóválva nézi az üzletet. India és Oroszország kapcsolata a háború ellenére rendkívül szoros maradt. Az ázsiai ország eddig még egyszer sem ítélte el az orosz inváziót Ukrajnában, ám már felszólította a feleket a mielőbbi békekötésre. A nyugati szankciók által felhalmozott szenet sem vetik meg, annak ellenére, hogy harminc százalékot nőtt az ára, úgy veszik az indiaik, mint a cukrot. 

A szén és a hozzá kapcsolódó termékek volumene a hatszorosára nőtt a tavalyi év hasonló időszakához képest. India az orosz olajról sem hajlandó lemondani, sőt, úgy tűnik, az Európa által nem kívánt mennyiség egy részét is felvásárolják. 

Borítókép: füst száll fel a németországi Hohenhameln szénerőművének kéményeiből (Fotó: MTI/EPA/Julian Stratenschulte)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.