Tovább drágul az áram Szerbiában

Másfél milliárd eurót költött el eddig idén Szerbia gáz és villamos energia importjára. Az ország télen is behozatalra szorul, így el kell gondolkodni, hogy miként lehet takarékoskodni az energiával – mondta az energetikai tárcavezető. A szerb kormányfő ugyanakkor úgy véli, hogy kár lenne az utcai díszkivilágítást lekapcsolni, mert az ártana a turizmusnak.

V4NA
2022. 08. 20. 7:40
null
Tiszalök, 2020. november 23. Távvezetékek az üzemterület mögött. A vízlépcsõ üzembehelyezése óta végez elektromos áramszolgáltatást a tiszalöki Tiszavíz Vízerõmû Kft. az ország kelet-közép régiójába. Jelenleg egy év alatt 800.000 megawattóra /MWh/, plusz a duzzasztómû által termelt 65.000 megawattóra mennyiségû áramot juttatnak el a felhasználókhoz. Így a térség nagyüzemei mellett 130.000 háztartást és több mint 350.000 embert érnek el. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drasztikus az energetikai helyzet egész Európában – így fogalmazott a szerb bányászati és energetikai miniszter. Zorana Mihajlovic a Happy TV műsorában elmondta, hogy emiatt Szerbia is jelentős energiabehozatalra szorult. A tárcavezető kiemelte: jelentősen drágult az áram a világpiacon. Jelenleg több mint ötszáz euróba kerül egy megawattóra, egy évvel ezelőtt ugyanez mindössze kilencven euró volt.

„Ezek nem normális árak, amelyeket egyetlen ország sem tud kigazdálkodni. Eddig másfél milliárd eurót költöttünk el az idén csak villany- és földgázvásárlásra” – nyilatkozta a miniszter.

– Szerbiának télen is szüksége lesz elektromosáram-behozatalra, és azon kell gondolkodni, hogy miként spóroljunk vele, illetve, hogy miért pazarolunk el ennyi energiát – fűzte hozzá Zorana Mihajlovics. A tárcavezető szerint ugyanakkor még mindig a balkáni országban kapják legolcsóbban a fogyasztók az áramot, a szeptemberre bejelentett 6,5 százalékos drágulás sem befolyásolja nagyban a családok költségeit. A számítások szerint nagyjából 250 és 320 dinár közötti többletköltséggel kell számolniuk az embereknek, ez az összeg a legrosszabb esetben sem haladja meg a három eurót.

– Számunkra az a legfontosabb a jelenlegi helyzetben, hogy előteremtsük a pénzt arra, hogy márciusig vásárolni tudjunk energiaforrásokat, illetve hogy saját magunk is előállítsunk áramot. De arra is törekednünk kell, hogy megtaláljuk, hogy kitől tudunk elegendő energiát venni, mert nem csak Szerbia akar beszerezni ezekből. Az árakon keresztül már érezhető a türelmetlenség az európai börzéken – hangsúlyozta Zorana Mihajlovics.

A miniszter szerint a spórolás első lépését az energiahatékonyság jelenti. Az ablakok, az ajtók cseréje jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy kevesebb energiát felhasználva tudjanak fűteni. Szerbiában éppen ezért a kormány és az önkormányzatok is támogatást adnak, hogy az emberek energiatakarékosabbak legyenek, így például a szigetelés és az ablakcsere költségeinek egy részét fedezik, valamint a napelemek telepítésére is lehet kérni támogatást. Mihajlovics ugyanakkor az állami befektetések fontosságát is hangsúlyozta.

– Ha a szerbiai villanytermelő és -elosztó vállalatban már korábban beruházások történtek volna és új üzemek épültek volna, akkor nem lennénk a mostani helyzetben. Ahogy az úthálózatot fejlesztjük, úgy kell befektetni a villamosenergia-rendszerbe is. Ha az energetikai helyzetünk nem stabil, akkor Szerbia sem lehet független – jegyezte meg a miniszter.

 

A Balkánon már több ország is korlátozásokra készül, így Észak-Macedónia is. Szerbia egyelőre a kikapcsolások helyett inkább arra törekszik, hogy biztosítsa az áramtermelés stabilitását – mondta a szerb kormányfő. Ana Brnabics a Prva TV-nek kiemelte: sok turista éppen azért látogat el Belgrádba az ünnepekre, mert ez az egyik legszebb és legfényesebb város, és a díszkivilágítás lekapcsolása ártana a turizmusnak. A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy Szerbia nem kerül olyan helyzetbe, hogy drasztikus megszorításokat hajtson végre.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Oláh Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.