Kornélia 2024. március 3.
logo
A múlt évhez képest jelentős az országban a drágulás

Dübörög a görög turizmus

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség
2022.09.08. 06:40 2022.09.08. 09:06
Dübörög a görög turizmus

Még a 2019-es csúcsot is megdöntötte a görög idegenforgalom az idei nyáron. A turizmusból 2022-ben eddig 18,2 milliárd euró bevételt szerzett a görög állam, és még előttük van az utószezon. Az egyik legjelentősebb probléma ugyanakkor továbbra is fennáll: nincs elegendő munkavállaló – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Valóssággal ellepték a turisták idén nyáron Görögországot. A gazdag szigetvilágú állam a koronavírus-járvány okozta lezárások után, 2022-ben újra megnyitotta kapuit a nyaralók előtt. Beutazáskor nincs szabályozás, a határon nem kérnek PCR-tesztet, sem oltási igazolást. Habár egyesek viselik a maszkot, az inkább elővigyázatosságnak tekinthető, nem pedig kötelező érvényű rendeletnek. Tele vannak a strandok, a sétálóutcák, az éttermek. A nevezetességek előtt hosszú sorokban várakoznak a belépni kívánó külföldiek. Az athéni Akropoliszt naponta 16 ezren látogatják meg, ami minden eddigi csúcsot felülmúl.

Az orosz és az ukrán vendégek idén a háború miatt elmaradtak a görög tájakról, de pótolták őket a környező országokból, és az Amerikai Egyesült Államokból is egyre több közvetlen járat indul Görögországba.

Statisztikai adatok szerint összességében hetente egymillió vendég érkezik Görögországba, ahol a legjelentősebb gazdasági ágazat az idegenforgalom. Csak júniusban három és fél millió turista üdült a görögöknél, július végére pedig a szezonban ott nyaraló külföldiek száma a 13 milliót is meghaladta, ami több mint a rekordnak számító 2019-es év teljes száma.

– A többletbevételt a kormány az energiaválság kezelésére fordítaná, mégpedig úgy, hogy különböző intézkedésekkel csökkentené a lakosság terheit – jelentette ki a kormány sajtószóvivője.

A V4NA helyszíni tapasztalatai megerősítik, hogy nőttek az árak az országban. A gyros például, ami tavaly még 2,8 euróért is kapható volt, most 3,5 euró, a nagyobb adag 5,5. Kétszemélyes halvacsorát nagyjából negyven euróért fogyaszthatunk a korábbi 25 helyett.
A nagyvárosokban is hasonlók az árak. Arányosan mindenki emelt a háborúra és az energiaárakra, valamint az inflációra hivatkozva, amely Görögországban hivatalosan 11,5 százalékos.

A zsúfolt főszezonban Görögország is szembesül a munkaerőhiánnyal. A kávézókban és éttermekben a szakképzett felszolgálók mellett sok, nyári zsebpénzért dolgozó diák és egyetemista is munkát vállal. Ilyenkor rendszerint az egész család besegít, jellemző például, hogy a családi apartmanházak takarítását a fiatalabbak végzik. Az északi vidékek emellett rendszeresen alkalmaznak albán munkaerőt is, elsősorban olyan feladatokra, amelyre a helyiek már nem szívesen vállalkoznak – mesélte a V4NA-nak egy idegenvezető.

Példaként az olívaszüretet említette: a Korfu környéki ültetvényekre télen, amikor az olajbogyót szedik, rendszeresen érkeznek albánok, akik decembertől áprilisig a hegyvidékek falvaiban élnek, és gyűjtik a fekete hálókba hulló olajbogyót, amely a görög élelmiszer-termelés egyik legfontosabb árucikke.

Borítókép: az Akropolisz népszerű célpontja a látogatóknak (Fotó: Éberling András)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.