Nem mindegy, mivel festjük ki a lakást

Nyár végén, ősz elején, a még kellemes időjárást kihasználva sokan állnak neki kifesteni a konyhát, az egyik szobát vagy akár az egész lakást. A leggyakrabban használatos szín, legyen az bármelyik helyiség, általában a fehér. Nem mindegy azonban, hogy melyik festék milyen minőségben fed, mosható a legjobban, melyik a legkevésbé egészségkárosító és – nem mellékesen – menyire kell hozzá a zsebünkbe nyúlni.

Horváth Éva
2022. 09. 21. 16:26
painter man at work with a roller, bucket and scale, bottom view
painter man at work with a roller, bucket and scale, bottom view
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) szakértői 14 diszperziós, négy mész-, továbbá egy krétafestéket vizsgáltak laboratóriumi tesztekkel. A beltéri fehér falfestékek szerepeltek már ugyan korábban a vizsgált termékek között, de az akkori tesztben a hangsúly a károsanyag-tartalmon, illetve -kibocsátáson volt. A most közzétett vizsgálat során azonban a hatékonyság került a középpontba, mivel a TVE háztartásban használt vegyi anyagokról szóló vizsgálatsorozatának nem titkolt célja megmutatni, hogy a hiteles környezetbarát termékek hatékonysága felveszi a versenyt a károsabb szerekével. (A részletes eredmények egyébként ingyen hozzáférhetők a Tudatos Vásárlók oldalán.)

 

Alapos tesztek, részletes vizsgálatok

A tesztelés során többféle termékjellemzőt is vizsgáltak – tudtuk meg az egyesülettől. Mindenekelőtt – mint a legfontosabb tényezőt – a festék hatékonyságát vették górcső alá, s a végeredmények számításánál is ez szerepelt a legnagyobb súlyozással. Azon belül az anyag kiadósságát, a fedőképességét és a kopásállóságát tesztelték, de alaposan utánajártak az egészségi hatásoknak, így az allergén hatású tartósítószerek jelenlétének és az összetételnek.

Sok fogyasztó nem is gondolja, hogy mennyire fontos a festékes dobozon, vödrön szereplő címke információtartalma, amibe beletartozik az egészségre káros hatású VOC-tartalom is Ez a levegőben előforduló káros szénhidrogén-származékok gyűjtőneve, amelyek egy falfestékből akár öt éven keresztül is kipárologhatnak a levegőbe. Továbbá az sem mindegy, hogy van-e a terméken ökocímke minősítés.

 

Miért bízzunk az ökocímkében?

Ha a hatékonyság mellett fontos számunkra a környezettudatosság is, érdemes az EU ökocímkét (EU Ecolabel) és országonkénti megfelelőit, például a német Blauer Engel (Kék Angyal) vagy a skandináv Nordic Ecolabel (Hattyú) minősítést keresnünk a csomagoláson. Az említett ökocímkéket csak azok a termékek kaphatják meg, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásai jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké. További előnyük sok más címkével szemben, hogy a kritériumokat jogszabályban rögzítik és független szakértők folyamatosan ellenőrzik. 

A tesztelt termékek közül az első nyolc helyen végzettből öt rendelkezik ilyen címkével: a Schöner Wohnen Polarweiss, a Magnat Ceramic, a Flügger Flutex-5, a Tikkurila Joker és a Swingcolor arktisfehér beltéri falfesték. Vagyis nem kell lemondanunk az egyenletesen fedett fehér falról akkor sem, ha környezetbarát terméket vásároltunk.

 

Tippeket is kap a fogyasztó

A Tudatos Vásárlók Egyesülete egyébként a teszteredmények mellett a szokásos módon vásárlási tippeket is ad, és abba is részletesen beleláthatunk, hogyan készült a teszt. Az eredményekből pedig néhány általános tanulság is levonható – hívják fel a figyelmet. Ezek alapján kiderül, hogy a hiteles ökoszerek ugyanolyan hatékonyak, mint a nem minősített népszerű társaik. Mint általában a Tudatos Vásárló termékteszteknél, a festékek esetében sem érdemes márkanév alapján eldönteni, hogy mit vásárolunk meg. Érdemes először böngészni a teszteredményeket. 

A piacot a diszperziós festékek uralják, így a tesztben is ezek vannak többségben. A Héra, a Dulux, a Poli-Farbe előnye a mészfestékekkel szemben, hogy számtalan különböző színűre színezhetők, és több kiváló kopásállóságú terméket találhatunk közöttük. Általánosságban elmondható, hogy a mészfestékek olcsóbbak, mint a diszperziós típusú társaik. Előnyeik közé sorolható, hogy lúgos kémhatásuk miatt természetes módon fertőtlenítenek, penészgátló hatásúak, és allergén tartósítószerek hozzáadására sincs szükség esetükben. Hátrányuk viszont az erősen korlátozott színezhetőség és a gyengébb kopásállóság, ahogy a teszteredmények is mutatják.

 

Hogyan használjuk a tesztet?

Ha sorba rendezzük a mezőnyt kiadósság alapján (a kis nyílra kattintva a táblázat fejlécében), kiderül, hogy melyik festékkel jövünk ki a legolcsóbban, melyik a leggazdaságosabb a nekünk megfelelő árkategóriában. Ha olyan helyiségben festünk (például konyha), ahol kritikus szempont a moshatóság, akkor rendezzük sorba a tesztelt termékeket nedves dörzsállóság szerint. Ha egyszerre fontos a hatékonyság, az egészségre káros anyagok minél alacsonyabb szintje és a megfelelő információszolgáltatás a gyártó részéről, akkor pedig nézzük meg az összesített teszteredményeket!


 


 Borítókép: Illusztráció (Fotó: 123RF)


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.