IMF-hitel többszöri áremeléssel

A szerb kormány megerősítette, amiről a V4NA informátoraira hivatkozva már korábban beszámolt: 2024 májusáig háromszor is emelik a villamos energia árát Szerbiában. Az áramszolgáltató gazdasági helyreállítása egyértelmű prioritás, ez a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elvárása is a hitelért cserébe, amelyet Belgrádnak ad. Az ország 2,4 milliárd eurós készenléti kölcsönt igényelt, amelyet meg is kapott.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA Nemzetközi Hírügynökség2022. 12. 27. 6:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Javítani kell a szerbiai áramszolgáltató vállalat helyzetén, ez pedig az áramár emelését is elkerülhetetlenné teszi. A Nemzetközi Valutaalap ajánlata szerint 2024 májusáig három alkalommal kell végrehajtani áremelést. A kormány megerősítette, hogy lesz emelés, de – mint a kabinet fogalmazott – annak mértéke s dinamikája a fogyasztásban megvalósuló spórolás mértékétől, valamint a szolgáltató stabilitásától függ. Novemberben egyébként meghallgatták az emberek a kormány intelmeit: több mint 1,3 millió szerbiai lakosnak volt kisebb a fogyasztása, mint az elmúlt év azonos hónapjában.

Mint azt a V4NA korábban is megírta, a Nemzetközi Valutaalap 2,4 milliárd eurónyi készenléti hitelt hagyott jóvá Szerbiának. Az ország a tervek szerint a keret egy részét a mostani energiaválság kezelésére fordítja. Az IMF továbbá azt szeretné, ha a már konkrétan bejelentett január elsejei drágítás után tovább emelnék a lakossági árakat, hogy ezáltal csökkenjen a gáz, valamint az elektromos energiát szolgáltató vállalatok vesztesége. Sinisa Mali pénzügyminiszter szerint jogos az IMF elvárása az áram árának emelésére. Mint a tárcavezető elmondta: 2021 szeptemberétől 2022 azonos hónapjáig az áram piaci ára jelentősen drágult – írta a Blic napilap.

– Az IMF és Szerbia megállapodásában az áll, hogy a következő évben két alkalommal emeljük az áram árát, nem pedig háromszor. De azt is meg kell jegyezni, hogy az emelés jóval kisebb lesz, mint Európa más részein. Sőt a tervezett inflációnál is alacsonyabb lesz – nyilatkozta a tárcavezető.

Azt konkrétan egyelőre nem lehet tudni, hogy a most már hivatalosan is megerősített drágulási hullám mekkora lesz. Az energetikai miniszter ugyanakkor leszögezte: nagyra értékelik az IMF segítségét, s Szerbiának is van terve arra, hogy miként tudja a stabil villamosenergia-ellátást biztosítani, valamint megvédeni a legszegényebb fogyasztókat. – Több szemponttól függ, hogy mennyivel kell az áram és a földgáz árát növelni ahhoz, hogy az érintett vállalatok működése fenntartható legyen. Ha a közműcégeknél más módokon is tudunk megtakarítást elérni, akkor kisebb lesz az emelés – húzta alá Dubravka Dedovics.

Nemcsak a politikusok, hanem egyes szakértők szerint is elkerülhetetlen az áram árának emelése Szerbiában. Nikola Rajakovics, a belgrádi egyetem villamosmérnöki karának professzora kiemelte: 

a drágulás mértéke jelentősen függ attól, hogy az emberek mennyi villamos energiát takarítanak meg, milyen energiahatékonysági intézkedéseket alkalmaznak.

Ezek mellett azt sem mindegy, hogy milyen intézkedéseket hoz az áramszolgáltató vezetése. Rajakovics hozzátette: ha spórolunk a fogyasztással, azzal elodázhatjuk az áremelést is.

Borítókép: A Nemzetközi Valutaalap (IMF) washingtoni székhelye (Fotó: IMF)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.