Nehezebb gazdasági helyzetben is töretlen a németek bizalma hazánk iránt

Nemcsak a nagy német autógyártók jelentettek be komoly fejlesztéseket magyarországi üzemeikben, de számos más területen is tovább virágoztak a német–magyar gazdasági kapcsolatok 2022-ben. Még ebben a válságokkal sújtott időszakban is töretlen a német befektetők bizalma a magyar gazdaság iránt.

Magyar Nemzet
2022. 12. 18. 19:38
Győr Audi, gépjármű, autóipar, Szíjjártó Péter Győr Audi, gépjármű, autóipar, Szíjjártó Péter Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Töretlen a német befektetők bizalma a magyar gazdaság iránt, olyannyira, hogy még a válságokkal sújtott időszakban is kiemelkedő német–magyar sikertörténetek valósultak meg – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Külgazdasági és Külügyminisztérium, miután pénteken a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség és a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) egyeztetésen tekintette át a két ország gazdasági kapcsolatait. 

A tárca szerint

a német vállalatok szerepe megkérdőjelezhetetlen a magyar gazdaság fejlődésében,

amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy e cégek alkotják a legnagyobb befektetői közösséget hazánkban. A jegybank 2021-es adatai szerint a teljes külföldi közvetlen tőkeállomány mintegy 21 százalékát a német cégek biztosítják. Joó István, a HIPA vezérigazgatója arról beszélt, hogy

2014 és 2022 első fél éve között összesen 171 német vállalat esetében született pozitív beruházási döntés a HIPA közreműködésével. Ezek a beruházások 7,86 milliárd euró befektetést és 32 ezer új munkahelyet jelentettek.

Összességében egyébként több mint 2700 német cég mintegy 225 ezer embernek ad munkát Magyarországon.

Sávos András, a DUIHK elnöke szerint

számos német vállalat számára Magyarország stratégiai jelentőséggel bír beszerzési vagy értékesítési piacként és termelési helyszínként.

Az elmúlt években a német beruházások döntő többségét a már itt működő cégek bővítő és korszerűsítő fejlesztései tették ki évi 2-3 milliárd euró értékben, amely mintegy kétharmada a feldolgozóiparban valósul meg.

A tárca szerint 2022 fejleményei is derűlátásra adnak okot: az első kilenc hónapban a kétoldalú külkereskedelmi áruforgalom 12,7 százalékkal nőtt, és minden esély megvan arra, hogy annak értéke most először átlépje a 60 milliárd eurót.

Az idei év bővelkedett német vonatkozású sikertörténetekben. Letették a kétmilliárd eurós költségvetéssel megvalósuló BMW-gyár alapkövét Debrecenben, a Mercedes-Benz egymilliárd eurós fejlesztést jelentett be Kecskeméten, míg az Audi új szerszámgyárának bővítését ünnepelhette. Nem mellékes szempont, hogy

Németországon és Kínán kívül egyedül Magyarországon van jelen gyártóbázissal mindhárom prémium autóóriás.

Más ágazatokban is fontos bejelentések történtek, elég csak a Schott környei fecskendőgyárára, a Kostal budapesti üzleti szolgáltatóközpontjára vagy a félvezetőket gyártó Infineon ceglédi üzemének bővítésére gondolni.

A külügyi tárca leszögezte: mivel Németország a két ország közötti külkereskedelmi forgalom egynegyedéért felelős, és ezzel a magyar gazdaság legkiemelkedőbb külkereskedelmi partnere, mindkét fél számára kulcsfontosságú, hogy a kölcsönös gazdasági aktivitás tartós maradjon.

Borítókép: Zajlik a munka az Audi győri gyárában. (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.