Csökken a gabona ára, olcsóbb lehet a liszt

Kiss Péter, a Gabonaszövetség elnöke szerint 300 forint körül lenne egy kiló csomagolt liszt reális ára.

Magyar Nemzet
Forrás: Növekedés.hu, VG2023. 01. 24. 16:03
null
Hajdúböszörmény, 2018.június 26. A Hajdúböszörményi Béke Mezõgazdasági Kft- ben az árpa aratásával kezdõdött meg a gabonafélék betakarítása. A zeleméri határrészben egy 28 hektáros területen kezdték a munkát, ahol 6.5 tonna hektáronkénti termésátlag mutatkozik. A társaság a megtermett árpa 2/3 részét megtartja a saját állatállomány takarmányozására. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan a késztermékek árában is megmutatkozik a gabonák árának esése: a kukoricánál, a búzánál, az árpánál és a napraforgónál is megindult az árcsökkenés az utóbbi időben, még ha Magyarországon lassabban is, mint Európa más részein – mondta a Növekedés.hunak Kiss Péter, a Gabonaszövetség elnöke.

A magas belföldi árak miatt olcsóbb külföldről beszerezni az alapanyagokat, így kerülhet a hazai piacokra a silányabb minőségű ukrán liszt, ahogy arról korábban a Világgazdaság beszámolt. Kiss Péter szerint a csomagolt liszt esetében a reális ár – a kiskereskedők hasznát is beleértve – 300–305 forint körül alakulna kilogrammonként.

Kiss Péter szerint a még érvényben lévő ársapkának nem igazán volt értelme. Csak bezavart a piaci működésbe és a gazdasági folyamatokba, ám pozitív hatással nem nagyon járt. A korlátozás a kiskereskedőket nehéz helyzetbe hozta, közülük is főként a kisebb vidéki boltokat – vélekedett Kiss Péter.

A Gabonaszövetség elnöke úgy látja: tekintettel az importra nem kell aggódni amiatt, hogy a következő betakarításig jut-e elég takarmány a hazai állatállománynak. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a liszt- és a takarmánygyártás is energiaigényes, ezért nagyban befolyásolja, merre mozog majd a gáz és a villanyáram ára – olvasható a Világgazdaság szemléjében.

Borítókép: Aratják az árpát Hajdúböszörményben (Fotó: MTVA/Oláh Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.