Erősödik a kínai–orosz kapcsolat

Minden akadályozó tényező ellenére sikerült javítani a kínai–orosz gazdasági kapcsolatokat. Így például a kereskedelem volumene 32 százalékkal nőtt 2022 januárja és novembere között. Az elmúlt években a két ország gazdasági és kereskedelmi együttműködése számos új területen elmélyült, ahogy fontos stratégiai partnerei egymásnak az olaj- és gázpiacon is – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA2023. 01. 11. 10:20
HSZI Csin-ping; PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2022. december 30. Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) videókapcsolaton keresztül megbeszélést folytat Hszi Csin-ping kínai államfõvel a moszkvai Kremlben 2022. december 30-án. MTI/AP/Pool/Kreml/Mihail Klimentyev Fotó: Mihail Klimentyev
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a koronavírus-járvány az orosz–ukrán háború okozta válsággal párosulva számos új kihívást hozott az orosz–kínai kapcsolatokban – mint például a nyersanyagárak emelkedése, a logisztikai és szállítási fennakadások, a rubel árfolyama –, a két ország közötti együttműködés óriási fejlődésen ment keresztül az utóbbi két-három évben – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Egy jelentés szerint a kínai finanszírozású oroszországi vállalkozások döntő szerepet játszottak abban, hogy a két ország leküzdje a sorozatos nehézségeket, és a kitűzött kereskedelmi célokat elérjék. Csou Li-csun (Zhou Lichun), az Orosz–kínai Kereskedelmi Kamara elnöke szerint ez is azt bizonyítja, hogy a kínai–orosz gazdasági és kereskedelmi együttműködés egyre erősebb. 

A kínai vámhivatal adatai szerint a Kína és Oroszország közötti kereskedelem volumene 32 százalékkal nőtt 2022 januárja és novembere között éves összevetésben, és elérte a 172,406 milliárd dollárt.

Az elmúlt években a kínai–orosz gazdasági és kereskedelmi együttműködés számos új területen elmélyült. A Kína–Oroszország keleti gázvezeték 2019. decemberi megnyitása után több nagyszabású stratégiai fejlesztés is megvalósult. Így például kulcsfontosságú infrastrukturális beruházásként a China Railway Construction által vállalt moszkvai metróprojekt 2021 végéig sikeresen befejeződött. Múlt év júniusában pedig hivatalosan is forgalomba helyezték a Hejlungcsiang hidat, az első határon átnyúló közúti átkelőt Kína és Oroszország között. Ezzel új nemzetközi közlekedési csatorna nyílt meg, ami megkönnyíti az áruszállítást is.

Jelenleg Kína az orosz Távol-Kelet, Szibéria, az Urál, az északnyugati és más szövetségi körzetek első számú kereskedelmi partnere. A két ország fontos stratégiai partnere egymásnak az olaj- és gázpiacon is. Az energetikai együttműködés továbbra is döntő szerepet játszik a kapcsolatokban, Kína a legtöbb energiát Oroszországból importálja. Múlt év februárjában a China National Petroleum Company és a Rosznyefty megállapodást írt alá, amely garanciát jelent a nyugat-kínai olajfinomítók ellátásához. 

Ugyanekkor írtak alá egy újabb kínai–orosz földgázadásvételi megállapodást is, amelynek köszönhetően 2022-ben az éves gázszállítási mennyiség meghaladta a 15 milliárd köbmétert, 2023-ban pedig várhatóan meghaladja a 22 milliárd köbmétert is.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök videókapcsolaton keresztül megbeszélést folytat Hszi Csin-ping kínai államfővel a moszkvai Kremlben 2022. december 30-án. (Fotó: MTI/AP/Pool/Kreml/Mihail Klimentyev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.