Gigászi összegben vásároltak orosz energiahordozót a kelet-ázsiai nagyhatalmak

Japán, Dél-Korea és Tajvan együttesen 5,5 milliárd dollár – körülbelül 2275 milliárd forint – értékben importált fosszilis energiahordozókat Oroszországból az ukrajnai inváziót követő öt hónapban egy finnországi székhelyű kutatóközpont szerint. A központ kiemelte továbbá, hogy a kelet-ázsiai nagyhatalmak függnek az Oroszországból származó nyersanyagoktól, még akkor is, ha más országok megszakítják üzleti kapcsolataikat Oroszországgal – számolt be a Nikkei Asia hírlap híreire hivatkozva a Híradó.hu.

Forrás: Hirado.hu2022. 08. 24. 8:02
null
Szentpétervár, 2022. július 27. A Gazprom orosz állami gázipari monopólium szentpétervári irodaháza 2022. július 27-én. Egy gázturbina-hajtómû nagyjavítására hivatkozva a Gazprom közölte, hogy az Oroszországot Németországgal összekötõ Északi Áramlat-1 vezetéken, az orosz gáz nyugatra irányuló szállításának fõ útvonalán maximális kapacitásának egyötödére csökkent a gázáramlás. MTI/EPA/Anatolij Malcev Fotó: Anatolij Malcev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Energia és Tiszta Levegő Kutatóközpont (CREA) becslései alapján Japán 2,6 milliárd dollár – körülbelül 1075 milliárd forint – értékben vásárolt orosz szenet, olajat és gázt február 24. és július 31. között. A becslés további országok vásárlására is kitért, Tajvan 1,2 milliárd dollár – 496 milliárd forint – értékű, Dél-Korea pedig 1,7 milliárd dollár – 703 milliárd forint – értékű beszerzést bonyolított Oroszországból.

Míg Japán, Dél-Korea és Tajvan is támogatását fejezte ki Ukrajna mellett, konkrét határidőt azonban ezek az országok nem határoztak meg az orosz fosszilis energiahordozók vásárlásának fokozatos megszüntetésére.

Ezzel szemben számos európai ország fokozta a Moszkvával szembeni szankciókat, és az év végéig a szén- és kőolajimport nagy részének megszüntetését tűzte ki célul – mutatott rá a hírlap.

A három ázsiai országból történő vásárlás egymilliárd dollárral járult hozzá az orosz állami költségvetéshez a már említett öt hónapos időszakban – hívta fel a figyelmet jelentésében a kutatóközpont, továbbá hangsúlyozta, hogy a kelet-ázsiai gazdaságok Oroszországból érkező energiahordozók legnagyobb importőreivé válhatnak, ha a szankciók máshol is életbe lépnek.

Amikor az uniós országok tilalma az orosz szénre és olajra az év végén hatályba lép, a kelet-ázsiai országok lényegében az orosz fosszilis energiahordozók legfőbb vásárlói maradnak

– mondta Lauri Myllyvirta, a CREA vezető kutatója.

A CREA Kína orosz energiahordozó importjáról is megosztott becsült adatokat, melyek szerint az ország mintegy huszonnyolcmilliárd dollár értékben importált orosz szenet, gázt és olajat az öt hónapos időszakban, és ezáltal a világ legnagyobb oroszenergia-vásárlójává vált.

Peking következetesen támogatta Oroszország álláspontját, miszerint a szomszédos Ukrajnában februártól végrehajtott inváziója „különleges katonai művelet”, amellyel a NATO terjeszkedésére kívánt válaszolni, és megszabadítani az országot a fasiszta elemektől – emlékeztetett a hírlap.

Oroszország állami költségvetésébe fosszilis energiahordozókból befolyt bevételek. Becslések: millió dollárban mérve, ország és energiatípus szerinti bontásban.
(Forrás: Nikkei Asia)

A kormányokra és a vállalkozásokra világszerte egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy ne vásároljanak több orosz energiát – áll a Híradó.hu oldalán megjelent cikkben.

A teljes cikk ITT érhető el.

Borítókép: A Gazprom orosz állami gázipari monopólium szentpétervári irodaháza. (Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.