időjárás 17°C Klaudia 2023. március 20.
logo

Magyarország ezermilliárdokat veszít a háború és a szankciók miatt

Magyar Nemzet
Forrás: Vg.hu
2023.01.31. 11:57 2023.01.31. 17:54
Magyarország ezermilliárdokat veszít a háború és a szankciók miatt

A Makronóm Intézet által készített tanulmány azt mutatja, Magyarország 2023-ban legalább 3600 milliárd forintot bukik az orosz–ukrán háború és az erre válaszként adott brüsszeli szankciók miatt – írja a VG.

Ebben az évben Magyarország a háború és a szankciók miatt 3674 milliárd forintot veszít, azaz a GDP volumene ezek nélkül ennyivel lenne magasabb. A Makronóm Intézet a német IW Gazdaságkutató Intézet által Németország vonatkozásában kidolgozott módszertan alapján számszerűsítette a hatásokat. Elemzésük rávilágított többek között arra is, hogy a kormányzati programok nélkül a GDP bővülése az idén stagnálna a jelenleg várható növekedés helyett.

A Makronóm elemzése alapján a háború és a szankciók több szálon befolyásolják negatív irányba a gazdasági teljesítményt: magasabb alapanyag- és energiaárak, nagyobb kormányzati kiadások, illetve ehhez kapcsolódóan beruházások elhalasztása, alacsonyabb külső kereslet. Magyarországot elsődlegesen az energián keresztül érintik a szankciók, hiszen nem áll rendelkezésünkre olyan mennyiségű kitermelhető földgáz vagy kőolaj, ami ki tudná elégíteni a hazai keresletet.

Ennek következménye, hogy Magyarország kiszolgáltatott a világpiaci folyamatoknak, az emelkedő energiaárakat a hazai fogyasztóknak is meg kell fizetniük és beépíteni az árakba

– írja a tanulmány.

Németországnak az Ukrajnában folyó háború és a szankciók 2023-ban 175 milliárd euró nagyságrendű veszteséget okoznak, ami a GDP 4,5 százalékának felel meg, egy főre vetítve pedig kétezer eurós nagyságrendet képvisel.

A szakértők az áremelkedéssel kapcsolatban felhívták a figyelmet arra, hogy az jelentősen gyorsult a háború és szankciók következményeképpen: míg 2021 májusában a tavalyi évre vonatkozóan 3,8, az idei évre pedig 3,7 százalékos árváltozást feltételeztek a magyar gazdaságban, addigra a 2023. januári előrejelzés már 15,7 és 14,9 százalékkal számol.

A kormány előrejelzésének
 

Mint a Magyar Nemzet megírta, Varga Mihály pénzügyminiszter múlt szombaton arról számolt be, hogy több mint négy százalékkal növekedhet jövőre ismét a magyar gazdaság, idén pedig elkerülheti a visszaesést, mindezt a stabilitást erősítő intézkedéseknek köszönhetően.

A teljes, eredeti cikk a VG oldalán olvasható el.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.