Már csak idő kérdése és jön a magyar csodakolbász

Mindenkinek jut majd.

Magyar Nemzet
2023. 02. 02. 15:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Funkcionális, érlelt szalámi és chorizo típusú szárazkolbász időseknek, sonkakészítmények gyerekeknek, grillkolbászok időseknek és középkorúaknak, továbbá speciális baromfisonkák aktív korúaknak és testtudatos fogyasztóknak – többek között ilyen és ehhez hasonló húskészítmények kidolgozásába kezd a Gulyás és Társa Kft. konzorciumi partnerségben a Debreceni Egyetemmel.  

Ehhez a 766 millió forintos fejlesztéshez a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) pályázatán több mint 526,7 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el.

Az egészséges, életkor-specifikus, zsírcsökkentett, rostban és fehérjében gazdag húskészítmények fejlesztését egy hároméves projekt keretében valósítják meg: 

olyan termékeket dolgoznak ki, amelyek a hazai és a nemzetközi élelmiszerpiacon is példa nélküliek lesznek. 

Kiss Attila, a projekt szakmai vezetője szerint ezekre az élelmiszerekre azért van szükség, mert egyre inkább előtérbe kerül az egészségvédelem, a megelőzés, valamint megnőtt a fogyasztók érdeklődése a magas hozzáadott értékű termékek iránt. Hozzátette, hogy a húsiparban egyébként nagyon csekély azon termékek száma, melyek tényleges élettani hatását hitelt érdemlően, tudományos igényességgel igazolták, pedig az igény erre erőteljes.

Elmondták, hogy a tartós piaci siker kulcsa, ha a termékek tényleges élettani előnyöket biztosítanak, finomak, ráadásul költséghatékony technológiákkal állíthatók elő.

A projekt a nemzetközileg is újnak számító in vitro emésztési modellrendszerrel és humánklinikai vizsgálattal is igazolni fogja a fiziológiai előnyöket.

Az új termékeket ipari körülmények között a Gulyás és Társa Kft., egy 51 munkavállalót foglalkoztató családi vállalkozás fogja tesztelni és gyártani. 

Borítókép: Illusztráció ( Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.