Erősödni is lehet a válságban

A veszélyek korában különösen felértékelődött a gazdaság szerepe, a magyar kormány több területen igyekszik megvédeni az eddig elért eredményeket. A cél azonban ennél több: hazánk megerősödve kerülhet ki a válság időszakából.

2023. 03. 14. 4:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar gazdaság felzárkóztatása 2010-től kiemelt célja az Orbán-kormánynak. Évekbe tellett, mire a balliberális időszak károkozásait sikerült felszámolni. Gondoljunk például a devizahitelezés csapdájára és az ország stratégiai cégeinek a kiárusítására, vagy éppen a magas adóterhekre és az alacsony foglalkoztatásra. Ezeken a területeken jelentős és átütő fordulatot sikerült elérni az eltelt mintegy tizenhárom év alatt. Az orosz–ukrán háború, az energiaválságot mélyítő szankciós politika jelen helyzetben még inkább felértékelte az állam szerepvállalását, a gazdaság eredményeinek megvédése még soha nem volt ennyire fontos.

Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara múlt heti fórumán ismertette a kormányzat legfontosabb vállalásait. Ilyen az infláció letörése, a háborús szerepvállalás elkerülése, a rezsivédett árak megóvása, a káros szankciók megvétózása, a magas szintű foglalkoztatás fenntartása és bővítése, a kis- és középvállalkozások támogatása, a beruházások ösztönzése, a szükséges energiakapacitások kiépítése, valamint az exportorientált növekedés és az orosz energiaellátás biztosítása. A vállalásokból világosan látszik, hogy a gazdasági feladatok prioritást élveznek a kormány politikájában.

Az infláció letörése jelentős erőfeszítést kíván, miután Magyarország energiakitettsége és a háborús terület közelsége különösen kiszolgáltatott helyzetbe hozta hazánkat. Az elemzők arra számítanak, hogy a bázishatások miatt, valamint az üzemanyagárak folyamatos esése és az egyes élelmiszertermékekre bejelentett árcsökkentés eredményeként az infláció fokozatosan mérséklődik. 

Ezzel elérhetővé válik a cél, miszerint az év végére egy számjegyűre változik a mutató.

Rezsivédelem és foglalkoztatás

Úgy tűnik, hogy a rezsivédett árakat ebben az évben ilyen körülmények között is sikerül megtartani. Magyarország energiaszámlája tavaly mintegy négyezermilliárd forinttal nőtt az elhúzódó háború és az elhibázott szankciók miatt. A kormány ezért megemelte a rezsivédelmi alapot. Kedvező, hogy a fogyasztók is alkalmazkodnak a nehéz helyzethez, tavaly 17 százalékkal csökkent a teljes hazai gáz-, és három százalékkal az áramfogyasztás. Idén januárban a visszaesés 2021 első hónapjához képest a földgáznál harminc-, a villamos energia esetében pedig közel tízszázalékos volt. A rezsivédelemhez tartozik a meghosszabbított tűzifa program és a hazai cégeknek nyújtott vissza nem térítendő támogatások lehetősége is. 

Már arról is döntés született, hogy  a lakosság esetében az átlagfogyasztásig egész évben nem emelkedik a gáz, az áram és a távhő rezsicsökkentett ára.

Lapunk a minap hosszan ismertette, hogy a kormány milyen intézkedésekkel segíti a foglalkoztatás fenntartását, a tömeges elbocsátások megakadályozását. Azóta az is kiderült, hogy az idén is elérhető az utazási és lakhatási támogatás, valamint a közfoglalkoztatásból a versenyszférába program. Az utazáshoz adott segítséget akkor lehet igénybe venni hat hónapon keresztül, ha a munkavégzés helye eltér az állandó lakóhelytől. Ha ez tíz-hatvan kilométer közötti távolságot jelent, úgy minden tíz kilométer után a minimálbér öt százalékának megfelelő összeget kaphatják meg az érintettek. A lakhatási támogatással hat hónapon át azok élhetnek, akik legalább hatvan kilométeres távolságban dolgoznak lakhelyüktől. Ők a lakásbérletükhöz legfeljebb havi 162 400 forintot vehetnek igénybe. Azok pedig, akik kilépnek a közfoglalkoztatásból, havi 45 600 forint elhelyezkedési juttatást vehetnek igénybe. Ez egészen addig jár, ameddig az érintettek közfoglalkoztatási jogviszonya fennállt volna.

Támogatás a cégeknek

A kis- és közepes vállalkozások támogatása két területen is fennáll a magas kamatkörnyezetben. Az egyik a Széchenyi-kártya program, amelyre az idén 290 milliárd forintnyi állami támogatás áll rendelkezésre. Ez rendkívül kedvező, ötszázalékos kamat melletti konstrukciókat jelent. Bevált és népszerű lehetőség hosszabbításáról van szó, amely 2002-ben indult útjára. Ennek eredményeként a mai napig 603 ezer hitelkérelmet fogadtak be, és csaknem 433 ezer ügylet jött létre. Mindennek köszönhetően 5900 milliárd forint kedvezményes finanszírozási forráshoz jutottak a hazai kis- és közepes cégek. 

Ezt a szektort védi a kamatstop is, amely mintegy kétezermilliárd forintnyi hitelállományt és hatvanezer vállalkozást érint. Ennek köszönhetően az érintett társaságok összességében mintegy nyolcvanmilliárd forintot takaríthatnak meg.

Előnyös pozíció

A beruházások ösztönzése, az energiakapacitások kiépítése, valamint az exportorientált növekedés fenntartása szorosan összefügg egymással. Magyarország az egyik legvonzóbb üzleti környezetét kínálja a külföldi befektetéseknek. Nem véletlen, hogy Németországon és Kínán kívül egyedül hazánkban lesz jelen gyártókapacitással a három nagy német prémiumautó-gyártó márka, a Mercedes, az Audi és a BMW. Ennek köszönhető az is, hogy a világ legnagyobb – az elektromos autókhoz szükséges – akkumulátort gyártó vállalatai ide hozzák a beruházásaikat. Azokat, amelyek most politikai célkeresztbe kerültek Magyarországon. 

Ezekért a fejlesztésekért hatalmas verseny zajlik világszerte, az Egyesült Államok óriási támogatási programmal igyekszik magához csábítani ezeket a beruházásokat. Hazánk rendkívül előnyös helyzetben van, nyertesei lehetünk az autóipari forradalomnak. Ehhez azonban energiára van szükség. Orbán Viktor ezért jelentette be, hogy gázerőműveket fogunk építeni, mert erre szüksége lesz a nagy ipari központoknak. Az ország energiastratégiájában szerepel az a kitétel, hogy amit lehet, azt itthon termeljük meg.

Ezért ötvenkét új földgázkút fúrása szerepel a tervekben, valamint 2028-ig megépül három nagyobb gázerőmű is. Ebből kettő Tiszaújvárosban, míg egy a Mátrai Erőmű közelében. Mindez szükséges ahhoz, hogy a válságból hazánk megerősödve kerüljön ki.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Vajda János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.