Szó sincs arról, hogy búcsút inthetnénk az energiaválságnak

A gáztárolók magas töltöttsége nem nyújt teljes védelmet, mert az Európai Unió összesített kapacitása a közösség éves igényének csak valamivel több mint negyedét fedezi. Azzal pedig, hogy az ellátást a korábbiaknál jóval nagyobb arányban az LNG biztosítja, a kontinens érzékennyé vált a globális gázpiaci mozgásokra – nyilatkozta Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője.

2023. 08. 22. 5:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szó sincs arról, hogy búcsút inthetnénk az energiaválságnak. Az elmúlt napokban például újra emelkedett a gáz tőzsdei ára. Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője a minap arra is felhívta a figyelmet, hogy a növekvő ázsiai igények miatt Amerikából valamivel kevesebb cseppfolyósított gáz (LNG) érkezik Európába, mint korábban. Egy ausztrál LNG-létesítményben sztrájkot jelentettek be a dolgozók és bár az országból nem érkezik számottevő mennyiségű gáz az Európai Unióba, az eset befolyásolhatja Ázsia ellátását, és így közvetetten az európai piacot is.

A szakértő rámutatott, hogy a két hatás eredményeképpen a gáz tőzsdei ára 26 euró/MWh-ról 45 euróra emelkedett az elmúlt hetekben, jelenleg is negyven euró környékén mozog. Az áremelkedés mértéke szerencsére messze elmarad a tavaly nyáron tapasztalttól, de arra figyelmeztet, hogy Európa gázellátása továbbra is feszes.

Hortay Olivér szerint a gáztárolók magas töltöttsége nem nyújt teljes védelmet, mert az Európai Unió összesített kapacitása a közösség éves igényének csak valamivel több mint negyedét fedezi. 

Azzal pedig, hogy az ellátást a korábbiaknál jóval nagyobb arányban az LNG biztosítja, a kontinens érzékennyé vált a globális gázpiaci mozgásokra.

A szakértő felidézte, hogy például a júniusi árugrást egy LNG-terminál tervezett karbantartásának elhúzódása okozta – ami az ausztrál sztrájkhoz hasonlóan – nem tekinthető különleges, nagy hatású eseménynek. 

Az, hogy ezek a hírek ilyen mértékű ármozgásokat idéznek elő az európai piacon, a következőt mutatja: az energiaválság sajnos nem ért véget, és egy nagyobb hatású, nem várt esemény továbbra is súlyos áremelkedést idézhet elő.

Az Energiaügyi Minisztérium minapi közleménye emlékeztetett arra, hogy a háború és szankciók okozta nemzetközi energiaválság egész Európában veszélybe sodorta az ellátás biztonságát és történelmi magasságokba növelte az energiahordozók világpiaci árát. A tárca kiemelte, hogy a magyar kormány ebben a helyzetben is mindent megtesz az ellátásbiztonság megőrzéséért és az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentéssel Európa legalacsonyabb gáz- és áramárait biztosítja a magyar családoknak. 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.