Újabb helyszínen fúrt kutakat az MVM

A vállalatcsoport a meglévő kutatás-termelés portfólió növelésén dolgozik.

2024. 02. 27. 14:17
null
A nyékpusztai gázkutak már termelnek, következnek a berettyóújfaluiak. Fotó: Lehoczky Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorra érnek be az MVM szénhidrogén-termelő szerepvállalásának eredményei: miközben már három gázkút termel Nyékpusztán a csoport részvételével folyó Corvinus projekt részeként, a múlt év végén Berettyóújfalu térségében is lefúrtak gázkutakat, a munka pedig csak az idén pörög fel igazán – írja a Világgazdaság

A 2023 decemberében indult Berettyóújfalu földgáz kutatási és termelési beruházás keretében már három kutat lefúrtak, de a negyedikre is sor kerül 2024 februárjában. Ezután kedvező esetben újabb munkaprogram indul, amely további nyolc-tíz fúrását jelenti. A hírt az MVM a honlapján tette közzé abban az összefoglalójában, amelyben upstream tevékenysége eddigi eredményeit és jelentőségét ismerteti. Ebből kiemelendő a csoportnak a növekedési és nemzetközi terjeszkedési stratégiáját tükröző mondat is, amely szerint a vállalatcsoport a meglévő kutatás-termelés portfólió növelésén dolgozik, melyet a hazai és regionális upstream lehetőségek folyamatos figyelésével, feltérképezésével érhet el, illetve további tranzakciós tárgyalások megkezdése is a tervek között szerepel.

Ami viszont már nem csak terv: a csoport a múlt év végén elindította upstream tevékenységét, amely a portfóliójában olyan új elem, amely jelentős mérföldkő is a vállalat szervezeti felépítésében is. Ez a csoport energiabiztonsági céljainak elérése iránti elkötelezettségét jelzi: a Corvinus és a Berettyóújfalu projektek sikerei révén ugyanis az MVM-csoport upstream munkája hozzájárul a nemzeti energiastratégia céljainak eléréséhez, ahogyan a hazai gáztermelés növeléséhez is.

Az MVM új stratégiájával összhangban a csoport célja az upstream szerepvállalás és jelenlét tovább erősítése. A csoport által indított upstream üzletág révén szavatolhatóvá válnak a 2020 januárjában hatályba lépett nemzeti energiastratégia (NES) legfontosabb célkitűzései:

  • a hazai földgázellátás kitettségének csökkentése,
  • az energiaszuverenitás 
  • és az energiabiztonság megerősítése.

Az upstream stratégiája első két elemeként az csoport 50-50 százalékos tulajdonosi struktúrában részt vesz a Corvinus és a Berettyóújfalú szénhidrogén kutatás-termelés beruházásokban, amelyek mára szép sikereket értek el.

A Corvinus projekt 2021 decemberében indult, és már az első fúrása sikeresen feltárta a Nyékpuszta földgázmezőt. Nem egészen két év alatt három nagy mélységű (4000–4200 méter) földgáztermelő kút lemélyítésével párhuzamosan kialakították a kutak termelésbe állításához szükséges felszíni infrastruktúrát is. A mező termelése az első kúttal 2023. február 13-án kezdődött el. Azóta már mindhárom kút termelése folyamatos. A beruházás megkezdése előtt már évekkel korábban lefúrt kút is termelésbe állt, így jelenleg már négy kút termelése járul hozzá a hazai földgáztermelés növeléséhez. 

A Corvinus projekt során eddig több mint 50 millió köbméter földgázt, és közel 65 ezer köbméter kondenzátumot termeltek ki.

A termelés növelése érdekében az idén további két kutat mélyítenek le, és szerepel a tervekben a termelési infrastruktúra hatékonyságát fokozó beruházás is. 

Borítókép: A nyékpusztai gázkutak már termelnek (Fotó: Lehoczky Péter)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.