Napokon belül bejelenti a kormány az új otthonfelújítási programot

A hármas sebességből a négyes és ötös sebességre tudunk kapcsolni jövőre – mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter Győrben a Figyelő és a Kisalföld szervezésében tartott gazdaságfejlesztési konferencián. A tárcavezető jelezte, hogy az Energiaügyi Minisztériummal közösen a napokban bejelentik az új otthonfelújítási támogatást.

2024. 04. 04. 11:41
Győrben tartott előadást Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter Fotó: Világgazdaság/Vémi Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Amíg a múlt év az infláció letörésnek éve volt, addig 2024 a gazdaság újraindításáról szól két-háromszázalékos növekedéssel – kezdte beszédét Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter Győrben a Figyelő és a Kisalföld szervezésében tartott kétnapos gazdaságfejlesztési konferencián a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában. Jelezte: feltételezve az orosz–ukrán háború befejezését 2025-ben, jövőre már négyszázalékos növekedéssel számolhatunk, így a hármas sebességből a négyes és ötös sebességre tudunk kapcsolni. A fogyasztás, a beruházás és az export egyaránt látványosan növekedhet 2025-ben és 2026-ban. 

A miniszter külső háttérként említette a külpiacok és ezen belül Németország gyengélkedését, hozzátéve, hogy az unió átlagos fejlődési ütemétől is elmarad a közösség egyik legnagyobb gazdasági szereplője. 

Szerinte nagy kérdés, hogy Németország problémái mennyire tartósak, mivel a német gazdaság gyengélkedése kihat a Magyarország teljesítményére is. 

A gazdaság helyreállítását illetően több tényezőt emelt ki a miniszter. Az első a fogyasztás helyreállítása: tavaly a kiskereskedelmi forgalom hét-nyolc százalékkal esett, februártól viszont már növekedést mutat, ahogyan az idegenforgalom is. A reálbérek növekedésének hatása itt már megmutatkozik.

A magas infláció vetette vissza leginkább a fogyasztást, a második legnagyobb ilyen tényező a reálbércsökkenés volt. Januárban tíz százalékkal nőttek a reálbérek (az év során öt-hat százalékos növekedés várható) a februári infláció csupán 3,4 százalék volt. Mindebben szerepe volt annak is, hogy a legkisebb keresetek december elsejével, és nem az év első napjával növekedtek. Ehhez jöttek hozzá az ágazati bérfejlesztések és a tizenharmadik havi nyugdíjak.

– A közeljövőben számos gigaberuházás aktiválódik Magyarországon, ilyenek a BMW és a CATL – emelte ki Nagy Márton, aki megjegyezte, hogy a fejlesztéseket célzott iparági beruházási programokkal segítették.

Nagy Márton szerint a magas foglalkoztatottság mellett emelkedett a munkanélküliségi ráta: ez annak köszönhető, hogy az inaktívak elkezdtek állást keresni. Azaz: nem az állásukat vesztették el az emberek, hanem többen lépnek be a munkaerőpiacra. Továbbra is 4,7 millió felett van a foglalkoztatottak száma. Főleg az alacsonyabb végzettségű fiatalok és a nyugdíj előtt állók léptek be a munkaerőpiacra. Csak az átmeneti emelkedés tekinthető azonban pozitívumnak, középtávon szakképzéssel, felnőttképzéssel kell a munkaerőhiányt csökkenteni. Kormányzati eszközként említette a munkahelyi képzéseket támogató programokat, beleértve a munkahelyi képzéseket, a sofőrhiányt csökkentő programokat és a munkába állást segítő korcsoportoknak szóló célzott intézkedéseket.

Győrben ismertette Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a gazdaság kilátásait. Napokon belül bejelentheti a kormány az új otthonfelújítási támogatást is
(Fotó: Világgazdaság/Vémi Zoltán)

Nagy Márton végül szólt a hitelezésről is: a kamattámogatott hitelek betöltötték a szerepüket, az alacsonyabb kamatkörnyezet miatt is előtérbe kerülhetnek ismét a piaci hitelek. A csok plusz esetében jelentős érdeklődést várnak, február végéig 49 milliárd forint értékben fogadtak be kérelmeket, ezek javát használt lakásokra igényelték. Hamarosan indul az energiahatékonysági felújításokat célzó otthonfelújítási támogatás is és június végéig velünk marad a lakossági kamatstop. Az utóbbi azonnali kivezetését korainak tartja, mert a hirtelen megszüntetése veszélyezteti a gazdaság újraindítását. Ezért fokozatosan vezetheti ki a lakossági kamatstopot a kormányzat. 

A tárcavezető jelezte, hogy az Energiaügyi Minisztériummal közösen a napokban bejelentik az új otthonfelújítási támogatást.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.