Raskó György személyében egy olyan zöldbáró állt be Magyar Péter mögé, akihez jelentős részben köthető az ország élelmiszeriparának tönkretétele. A korábbi országgyűlési képviselő a rendszerváltás utáni privatizáció egyik meghatározó arca volt: 1990 és 1994 között a Földművelésügyi Minisztérium államtitkáraként a privatizációs és vállalkozásfejlesztési főosztályt vezette, 1991–1994 között pedig a privatizációért felelős Állami Vagyonügynökség (ÁVÜ) igazgatótanácsának MDF-es delegáltjaként tevékenykedett. Utóbbi tisztséget egyébként eleve alkotmányellenesen töltötte be az akkori Alkotmánybíróság határozata szerint, mivel az érdekeltségébe tartozott egy olyan szójaimportcég – a Hunsoya Kft. –, amely a magyar mezőgazdaságnak konkurenciát jelentett. Ráadásul Raskó a washingtoni székhelyű Világbank alkalmazottjaként érkezett a rendszerváltáskori politika világába.
Tömegek váltak munkanélkülivé
Mindennek fényében nem meglepő:
Raskónak központi szerepe volt abban, hogy a hazai élelmiszeripart külföldi kézbe árusították ki, aminek következtében sorra szűntek meg a neves gyáraink, sokan váltak munkanélkülivé és gyengült a hazai mezőgazdaság.
Míg 1989-ben a bruttó nemzeti termék 18 százalékát a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szolgáltatta, s az aktív keresők több mint ötöde dolgozott ezekben az ágazatokban, néhány évvel később már mindkét szám jelentősen visszaesett.
A privatizáció az élelmiszeriparban a többi ágazatnál is lényegesen gyorsabban ment végbe ebben az időszakban, és az állam privatizációs bevételeinek mintegy fele származott erről a területről. A 138 állami alapítású élelmiszeripari vállalatból nyolcvannak változott meg a tulajdonosi struktúrája külföldi befektetők részvételével, s a vállalatok közel fele kizárólagosan külföldi tulajdonba került.
Levágták az aranytojást tojó tyúkokat
A cukoriparban kilenc gyárban szereztek 30 százalékos részesedést a Tate Lyle, a Beghin Say és az Agrana cégek.
A többi között ekkoriban történt meg a Petőházi Cukorgyár, a Győri Keksz- és Ostyagyár Kft., valamint a Budapesti Csokoládégyár privatizációja. A patinás, 1923-ban alapított Szerencsi Édesipari Vállalat például 97 százalékos külföldi tulajdonba került.
Ezekre a tényekre érdekes módon maga Raskó György mutatott rá, mégpedig „Az élelmiszeripar privatizációja Magyarországon” című könyvben.