A kertben is fel lehet használni az állami milliókat

Kevesen tudnak róla, hogy bizonyos kerti feladatokra is igényelhető a gyermekeseknek elérhető három plusz három millió forintos otthonfelújítási támogatás. A legtöbben kerítést építenének, de van, aki a teraszburkolatot cserélné.

Pintér
2021. 06. 08. 21:40
null
Garden Brick Pathway Paving by Professional Paver Worker.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kerttel, udvarral vagy terasszal rendelkező öt ingatlantulajdonos közül háromnál napirenden van, hogy komolyabb felújításba kezdjen a következő egy évben. A Semmelrock Stein+Design Burkolatkő Kft. megbízásából készült reprezentatív felmérésben a válaszadók több mint ötöde (22 százalék) jelezte, hogy biztosan belekezd a munkába, 36 százalék pedig tervezi, de végleges döntést egyelőre nem hozott.

Ugyanakkor

ötből négy válaszadó nem tudta, hogy az idén bevezetett, gyermekeseknek járó, ötvenszázalékos otthonfelújítási támogatást kert, udvar vagy terasz rendbetételéhez is igénybe lehet venni.

Akik már döntöttek a felújításról, jártasabbnak tűnnek ebben a kérdésben. A ház körüli munkákat tervezők 15 százaléka egészen biztos benne, hogy a rekonstrukciós munkákhoz igénybe veszi az állami segítséget, további 45 százalék még megfontolja ezt a lehetőséget. A felújítást tervezők csaknem kétharmada állami támogatás nélkül is biztosan belevág a munkákba.

Azok körében, akik tudnak róla, hogy a támogatás ilyen célra is felhasználható és ezt szeretnék is kihasználni, az átlagos felújítási érték 640 ezer forintra tehető. Ezzel szemben 460 ezer forint azok körében, akik előtt ez a lehetőség nem volt ismert, vagy nem tudják, nem kívánják igénybe venni azt. A legtöbben (71 százalék) félmillió forintnál kevesebb összeget szánnak a ház körüli felújításokra, szépítésekre, a rekonstrukciót tervezők húsz százaléka fél- és egymillió forint közötti forrást tervez erre a célra fordítani. A maradék kilenc százalék ennél is többet kíván a háza körüli munkákra költeni.

A terveiket biztosan megvalósítók csaknem fele a kerítését hozná rendbe

– ez jellemzően nagyobb kiadás, így ehhez bizonyosan többen vennének igénybe állami támogatást is. A válaszadók negyede a járdát újítaná meg, szintén majdnem negyedük a teraszburkolatot cserélné ki, míg előkertet, pergolát a válaszadók 17 százaléka készül építeni.

Korábban lapunkban is többször írtunk az otthonfelújítási támogatás kevésbé ismert, a kerti munkák megvalósítására szóló részleteiről. A támogatást ugyanis igénybe lehet venni többek között nyári konyha, mosókonyha vagy tároló felújítására, kerítés építésére, garázs vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítására, előtető építésére, térburkolat készítésére, cseréjére vagy télikert kialakítására is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.