A szállodák java zökkenőmentesen állt át a kötelező adatszolgáltatásra

Pénteken postázta a területileg illetékes jegyzőknek címzett levelét a Magyar Turisztikai Ügynökség, amelyben felhívja a figyelmet azon szállodákra, amelyek a jogszabályi kötelezettség ellenére július elseje óta nem szolgáltatnak naprakész adatokat vendégforgalmukról a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak — közölte a Magyar Nemzettel Guller Zoltán. A vezérigazgató leszögezte: elfogyott a kormány türelme, a hoteleknek júliustól élesben kell megfelel­niük a kötelezettségnek. A szállodák nagy része zökkenőmentesen átállt a digitális turisztikai adatszolgáltatásra, de akadnak, amelyek még nem, ezért hatósági ellenőrzések indulnak. Szeptemberben regisztrálnak a panziók, decemberben az egyéb szálláshelyek, az idén ugyanis a nagy láncoktól a magánszemélyekig valamennyi, összesen körülbelül 44 ezer magyarországi szálláshely-szolgáltatónak be kell kapcsolódnia a piaci fehéredést szolgáló egységesített rendszerbe.

2019. 09. 21. 6:50
null
Guller Zoltán: Aki feketézik és nem csatlakozik a rendszerhez, jövőre kiszorul a piacról Fotó: busakattilafoto Forrás: MTÜ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezer olyan magyarországi szállodát tartanak számon, amelyek regisztráltak a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK), és az év második felétől egy erre alkalmas szoftveren keresztül naponta kell adatot szolgáltatniuk a szálláshelyen megforduló vendégeikről. Vagyis arról, hogy egy bejelentkező turista milyen nemű, melyik korcsoportba tartozik, honnan érkezett és mikor, illetve meddig marad, továbbá hogy milyen szolgáltatásokat igényel az adott szálláshelyen és azokért mennyit fizet. A szálláshelykezelő szoftverek az NTAK-ba kizárólag statisztikai adatokat továbbítanak, személyes adatot nem.

– A több mint ezer szálloda 75 százaléka már legalább egyszer küldött adatot a központnak, sőt közülük nagyjából 650 naponta szabályosan végzi az adatszolgáltatást. Ez azt jelenti, hogy a rendszer technikai szempontból működőképes és beilleszthető a mindennapos üzemelés gyakorlatába. Csakhogy két-háromszáz olyan szálloda is van a regisztráltak között, amely eddig elmulasztotta a kötelességét. Egy részük külföldi tulajdonban lévő, nagy szállodalánc, akad köztük több ismert márkanév is a fővárosból. Ezek a hotelek jelenleg jogszabálysértő módon működnek – jelentette ki a Magyar Nemzetnek az NTAK-ot üzemeltető Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója. Guller Zoltán szerint szakmatörténeti pillanat az új digitális adatszolgáltató rendszer idei bevezetése, amely a 2016-ban megkezdett ágazati paradigmaváltás csúcspontjának is tekinthető.

Számonkérés következik

Guller Zoltán leszögezte: lejárt a türelmi idő, a jogszabályok előírják, hogy az érintett cégeket a székhelyük szerinti jegyzőknek ellenőrizniük kell, törekedve a jogkövető magatartás elérésére. – A kormány komolyan veszi az adatszolgáltatási tevékenységet, a jegyzők pedig ezt be fogják tartatni, megvannak hozzá a technikai eszközök. Pénteken postára kerültek az MTÜ levelei a jegyzőknek, amelyben nevesítve vannak azok a szállodák a területükön, amelyek nem használják az NTAK-hoz illő szoftverek valamelyikét, emiatt naprakész, hiteles adatokat sem szolgáltatnak – mondta. Hozzátette: a fejlesztés olyannyira előrehaladott, hogy a legnagyobb hatósági szoftverek már kommunikálnak az NTAK-kal, amelyre néhány hete a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak is lehetősége van rálátni. A jövőben technikai értelemben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az önkormányzatok is képesek lesznek kommunikálni a központosított, teljes szektorra kiterjedő, valós és naprakész adatbázissal, egyszerűsítve a jelenleg több helyen, több alkalommal és többféle módon megvalósuló adminisztrációt.

Ismerős kérdések a monitoron

Első körben a szállodáknak kellett regisztrálniuk júniusban a digitális adatszolgáltató központba, illetve felkészülniük a naponkénti adatszolgáltatásra. Ehhez jelenleg 18 piaci alapú és a kisebb szálláshelyek számára egy ingyenes állami, NTAK-kompatibilis szoftver áll rendelkezésre, amely nem számláz, viszont nagyban hasonlít a már évek óta alkalmazott vendégnyilvántartó programokra. Guller Zoltán szavai szerint az átállás nem jelent pluszterhet az eddigiekhez képest a vállalkozásoknak – hiszen adatszolgáltatási kötelezettségük eddig is volt a szálláshelyeknek –, és legfeljebb minimális beruházást, jobbára a megfelelő számítástechnikai körülmények előteremtését és a program gyakorlati alkalmazásának megismerését igényli.

A szálláshelykezelő szoftver használata a fejlesztők és a szállodások tapasztalatai szerint egyszerű, ráadásul helyhez sem köti a vállalkozót, mert megfelelő internetkapcsolattal bárhonnan feltölthetők az információk az online rendszerbe. Az adatok kézi rögzítése is csak naponta néhány percet vesz igénybe, a szoftver által kért információk nem jelentenek újdonságot a gyakorló szakembereknek – jelezte Guller Zoltán.

Nem lepődik meg a vendég

– Az NTAK működtetése a szállodák vendégei számára észrevehetetlen lesz – tudtuk meg Guller Zoltántól. Kiemelte, hogy a turisták semmilyen, az eddigitől eltérő bánásmóddal nem találkoznak majd a szálláshelyeken a bejelentkezéskor. A személyazonosságukat igazoló okiratot eddig is elkérhették a recepciónál, hogy regisztrálják időtöltésüket a szállodában, utóbbi ugyanis évek óta jogszabályi kötelezettsége a szolgáltatóknak.

A magyarországi turizmusról eddig csak a Központi Statisztikai Hivatal gyűjtött adatokat utólag, ami több hónapos késéssel tette lehetővé egy-egy turisztikai térség vagy egy adott időszak vendégforgalmi tendenciáinak megállapítását. Emiatt a belföldi vagy a beutazóturizmust ösztönző marketingkampányokat nem lehetett kel­lően gyorsan a támogatásra szoruló területek felé irányítani, illetve általánosan elavultnak bizonyult a marketingakciók és számos fejlesztést megalapozó kutatás alapját adó utasforgalmi statisztikák begyűjtése.

– 2020 januárjától – a panziók idén szeptemberi, majd a kempingek, üdülőházak, falusi és közösségi, illetve egyéb szálláshelyek decemberi regisztrációja után – a teljes hazai kereskedelmi szálláshely-szolgáltató szektor nagyjából 44 ezer szereplőjének vendégforgalmi adatait gyűjti az NTAK naprakészen, ami gyors és hiteles képet ad majd az egyes térségek turisztikai állapotáról – mondta Guller Zoltán. A trendekről a szálláshelyek is hasznos tájékoztatást kapnak, amivel saját működésüket is hatékonyabbá tudják tenni. Mint mondta, október elsejétől már látszanak a szállodákba érkező előfoglalások is, onnantól meg tudják állapítani, hol lehet szükség hatásos vendégvonzó kampányra.

Fotó: 123RF

Látszik, hányan lakják a szobát

Ennél is fontosabb küldetése az NTAK-nak, hogy a vendégektől származó bevételek rögzítésével valós kép mutatkozik majd a szálláshelyek tényleges forgalmáról; ettől a piac fehéredését várják a szürke- vagy feketezónában működő vállalkozások láthatóvá tételével. Ki sem hagyhatja egy regisztrált szálláshely-szolgáltató, hogy jelentse az NTAK-nak, vendégei mennyi pénzt költöttek a különféle szolgáltatásokra, enélkül ugyanis nem engedi tovább a rendszer a következő napi adatok kitöltéséhez – az akadozó vagy feltű­nően váltakozó, elmulasztott adatszolgáltatás pedig felhívja magára az ellenőrző hatóságok figyelmét.

Az MTÜ vezérigazgatója elmondta: jövőre folyamatos ellenőrzések várhatók az önkormányzatok által kiadott működési engedélyek alapján, így előbb-utóbb azok a kisebb-nagyobb, magánszemély vagy céges szálláshely-szolgáltatók is a figyelem középpontjába kerülnek, akik eddig nem tartották be a szabályokat.

– Ha az egyik szálloda látogatottságát látjuk, és a közelben lévő másik hotel vendégforgalma ettől feltűnően eltér, biztos, hogy ellenőrizni fogják, hogy ennek mi lehet az oka. A jegyző akár az okostelefonján is azonnal ellenőrizheti, hogy egy szálloda szobáiban van-e vendég. Aki feketézik, nem fizet adót, és az év végéig sem csatlakozik önként a rendszerhez, illetve nem szolgáltatja a szükséges adatokat, jövőre kiszorulhat a piacról – mondta az MTÜ vezetője. Szavai szerint a kormány elhatározása, hogy a GDP közel 11 százalékát termelő húzóágazat teljes forgalmát szeretné látni, ezzel együtt hagy időt az átállásra.

A várakozások szerint az NTAK hatására emelkedhet a legálisan működő turisztikai szolgáltatók köre, és legalább harminc százalékkal nőhet a bejelentett vendégforgalom, ha naponta láthatóvá válik az összes hazai szálláshely tényleges látogatottsága. Mindez a turizmus további fejlesztéséhez és a stratégiai célok megfogalmazásához fontos.

Az ügynökségen kívül több szakmai szervezet, vidéken a Tourinform-irodák és a kamarák szervezésében gyakorlati segítséget is kínálnak a regisztráció­hoz, emellett az új szisztémát többhetes, jelenleg is zajló országjáró körút során mutatja be az MTÜ a szálláshely-szolgáltatóknak.

Guller Zoltán: Aki feketézik és nem csatlakozik a rendszerhez, jövőre kiszorul a piacról
Fotó: MTÜ

Akadályoz az információhiány

– Lesz átmeneti idő a jegyzők érkezése előtt, de egyetlen piaci szereplő számára sincs kibúvó 2020-tól, minden szolgáltatónak adót kell fizetnie. Nem jár azonnali büntetés a mulasztó vállalkozásoknak, mert a kormánynak nem áll szándékában az ellehetetlenítésük, sőt – szögezte le Guller Zoltán. Vázolta: az ellenőrzéseken fennakadó vállalkozóknak a rendszer először felhívást küld majd ki az adatpótlásra, ezt követően a jegyző először felhívja a szolgáltatót a kötelezettség teljesítésére. A határidő eredménytelen elteltét követően pénzbírság kiszabására, a továbbiakban a szálláshely ideig­lenes, majd végleges bezárására és a nyilvántartásból való törlésére számíthat a vállalkozás.

– A digitalizáció nélkül lemaradunk a versenyben. Az NTAK-rendszer bevezetése kiemelten segíti a magyar turizmus és a hazai turisztikai szereplők versenyképességének növelését. Azért, hogy együtt tovább haladjunk a kitűzött stratégiai célunk felé, miszerint 2030-ra Magyarországot Közép-Európa vezető turisztikai térségévé tegyük – fogalmazott a vezérigazgató.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.