Erdősítést ösztönöz az állam

Nem számoltak be a baloldalhoz köthető, közösségi faültetést támogató civil szervezetek Magyarország most kezdődő, eddigi legnagyobb erdőtelepítési programjáról. Hallgatásuk azért is érdekes, mert – mint arról Nagy István agrárminiszter a Magyar Nemzetnek beszélt – több mint duplájára növeli a kormány az erdősítés, fásítás támogatását, kézzelfogható választ adva a klímaváltozásra.

Nagy Kristóf
2019. 08. 30. 5:55
null
Végeláthatatlan nyárfaültetvény a Somogy megyei Pálmajornál. Több ehhez hasonló telepítés is várható Fotó: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Több módon is ösztönzi az állam az erdőtelepítéseket, faültetéseket, Magyarország egyik fontos, kézzelfogható válaszát a klímaváltozásra. Ezért döntöttünk egy nagyszabású intézkedéscsomagról, amellyel a kormány és az Agrárminisztérium az első lépésben több mint a kétszeresére emeli az erdőtelepítésre adható támogatások összegét, ösztönözve a mezőgazdasági termelésben nehezebben hasznosítható, rosszabb adottságú földterületek erdősítését is. Ezeknek a területeknek az erdősítése ugyanis nem veszélyezteti a mezőgazdasági termelést – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Nagy István.

Az agrárminiszter kiemelte: hazánk legnagyobb erdősítési, fásítási programja veszi kezdetét, amelyet a kormány kiemelten fontosnak tart. Csak az idén tavasszal több mint negyvenmillió facsemetét ültettek már el az állami és a magánszektor szereplői a már meglévő erdők fenntartása és újak telepítése során, mintegy hatezer hektáron.

Nagy István a nagyszabású klímavédelmi intézkedéscsomag napokban bejelentett lépésének részleteiről elmondta: a Vidékfejlesztési programban (VP) igényelhető jövedelempótló, erdőápolási, erdőtelepítési támogatásokkal a gazdák immár legalább 80, de akár 130 százalékkal nagyobb összeghez juthatnak, mint korábban. A támogatásokat nemcsak azok igényelhetik, akik a jövőben pályáznak, hanem azok is, akiknél még nem fejeződött be az erdőtelepítés. Ahol már végeztek a munkálatokkal a gazdálkodók, jövedelempótló támogatás igényelhető.

Nagy István arra emlékeztetett: fontos a meglévő, kétmillió hektár erdőterület megőrzése is, mivel ezek évente négy-ötmillió tonna szén-dioxidot kötnek meg, ami az ország teljes szén-dioxid-kibocsátásának hét-nyolc százaléka.

Végeláthatatlan nyárfaültetvény a Somogy megyei Pálmajornál. Több ehhez hasonló telepítés is várható
Fotó: MTI/Varga György

– Miközben hazánk legnagyobb erdősítési programját indítja a kormány, a hazai és a nemzetközi baloldal szereplői rendre azzal vádolják, hogy semmit sem tesz az éghajlatváltozás ellen. Ezt bizonyítja, hogy a baloldal elhallgatja: Magyarország legnagyobb erdősítési programja ez, több ezer hektáron telepítettünk már erdőséget az elmúlt időszakban. Egy fa kivágása viszont óriási médiavisszhangot vált ki, pedig a kormány fontos célja a klímaváltozás hatásainak mérséklése – nyomatékosította lapunknak Nagy István.

Nem számoltak be az agrárminiszter minapi bejelentéséről azok a közösségi, civil szerveződések, amelyeknek kezdeményezői – ahogy a Magyar Nemzet arról elsőként írt – a hazai és a nemzetközi baloldalhoz köthetők, s céljuk, hogy földterületeket vásároljanak faültetésre. Az egyik ilyen hazai szerveződés a MyForest – Közösségi Erdők elnevezésű Facebook-csoport. Állításuk szerint júliusban már meg is szereztek egy területet Nógrád megyében. A pályázók egyike pedig a nyilvános jegyzőkönyv szerint az a Gayer Zoltán, akit korábban a Városliget felújítása ellen tiltakozó, úgynevezett ligetvédő aktivisták egyik vezetőjeként ismerhetett meg a közvélemény. Korábbi, faültetési mozgalommal kapcsolatos nyilatkozataiban ki is emelte, hogy az államtól független akciókat szeretne.

Bojár András Iván egykori SZDSZ-es politikus nevéhez köthető a 10 millió fa elnevezésű mozgalom, amely Facebook-oldalán szintén „elfelejtett” beszámolni az országos erdősítési programról. A kezdeményezés már az ország több nagyvárosában megszervezte magát, és az államilag támogatott programok helyett civil szervezeteknél bevett mikroadományokból szeretne csemetéket ültetni.

A hazai mozgalmak szinte egy időben alakultak a nemzetközi – jellem­zően globalista, baloldali – civil kezdeményezésekkel. A közvélemény meggyőzését szolgáló elemek is jól kidolgozottak, a világ minden táján közel ugyanazok. A mozgalmak alapja, hogy az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete szerint egymilliárd hektáron kellene erdősíteni, hogy az emberiség megnyerje a globális klímaharcot. A Greta Thunberg svéd aktivistához köthető baloldali mozgalom szerint a klímakatasztrófához a jobboldali, „populista” kormányok járulnak hozzá, s a felmelegedést globálisan kell megfékezni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.