Felgyorsult a válságban az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés

A gazdaságvédelemre fordított összeg eléri a GDP harminc százalékát, ezzel hazánk a második az uniós rangsorban.

Magyar Nemzet
2021. 02. 12. 11:20
null
Izer Norbert: Ez most a finomhangolás időszaka Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány ellenére folytatódik a kormány adócsökkentő politikája. Mindössze annyi változás történt, hogy az adócsökkentés üteme felgyorsult, az adóegyszerűsítés révén pedig egyre több bürokratikus tehertől szabadulhatnak meg a vállalkozások – mondta Izer Norbert a Budapesti Corvinus Egyetem által online szervezett Bosnyák János-emlékkonferencián. A múlt év márciusa óta a mintegy ezermilliárd forintnyi adócsökkentés jelentős szerepet játszhat a gazdaság újraindításában is – tette hozzá a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a tárca közleménye szerint.

Izer Norbert szerint a gazdaságvédelmi akcióterv intézkedései még az Európai Unióban is példátlan méretűnek számítanak, a gazdaságvédelemre fordított összeg eléri a GDP 30 százalékát, ezzel Magyarország a második helyen áll az uniós rangsorban. – Annak ellenére, hogy a járvány elleni védekezés történelmi jelentőségű lépéseket, változásokat követelt mindenhol, Magyarországnak nem kellett változtatnia adópolitikája alapvető irányán – hangsúlyozta Izer Norbert. Mint mondta, az adók csökkentése folytatódott.

A koronavírus-járványra tekintette már július elsejével 15,5 százalékra csökkent a szociális hozzájárulási adó mértéke, a mérséklés tavaly 160, idén több mint 300 milliárd forintot hagy a munkáltatóknál. A kisvállalati adó (kiva) kulcsa január 1-jétől egy százalékponttal lett kevesebb, és a belépési értékhatár is megemelkedett. Az intézkedést értékelték a vállalkozók, ugyanis december végéig tízezer újonnan jelentkező cég választotta a kivát.

Január 1-jétől az újlakás-értékesítések áfamértéke 22 százalékponttal, öt százalékra csökkent, az elsőfokú közigazgatási eljárások illetékmentességével évente másfél millió államigazgatási ügy intézhető ingyenesen. A helyi iparűzési adó maximális mértékének megfelezése mintegy 800 ezer vállalkozásnak jelent könnyebbséget, esetükben az adóteher nem haladhatja meg az egy százalékot az idén – sorolta az államtitkár. Az adócsökkentések jövőre is folytatódnak – emelte ki Izer Norbert. A következő év januárjától a 25 év alattiak mentesülnek a személyi jövedelemadó megfizetésének kötelezettsége alól.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a kormány adóegyszerűsítési politikáját se írta felül a világjárvány, az változatlan maradt; a cél továbbra is az, hogy a magánszemélyek után a vállalkozások is könnyen, gyorsan és egyszerűen intézhessék adóügyeiket. – A koronavírus-válság ellenére az idei év fontos mérföldkő az adminisztrációcsökkentésben – szögezte le Izer Norbert. Az adóhivatal ugyanis 2021 nyarán félmillió vállalkozásnak ajánlja ki az áfabevallási tervezetét.

– Számos, a koronavírus-válság leginkább sújtotta ágazatokra specializált intézkedést is hozott a kormány – emlékeztetett az államtitkár. Legutóbb arról döntött, hogy 2021 februárjában is érvényben maradnak a veszélyeztetett gazdasági ágazatok vállalkozóira vonatkozó kedvezmények. A vendéglátás, a szálláshely-szolgáltatók, az utazásszervezők, a szabadidős-ágazat és a magántulajdonú buszos vállalkozásoknak így négy hónapig nem kell a munkavállalók utáni szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást, rehabilitációs hozzájárulást, valamint a személyi jellegű kifizetések után kivát fizetni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.