Környezetbarát gépekkel a klímavédelemért

A világ energiaszükségletének jelentős növekedését prognosztizálta egy közelmúltbeli tanulmány a globális felmelegedés egyik következményeként.

Magyar Nemzet
2019. 07. 08. 15:27
null
Ördögi kör: légkondicionálóból s így energiából is több szükséges Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ energiaszükségletének jelentős növekedését prognosztizálta egy közelmúltbeli tanulmány a globális felmelegedés egyik következményeként, többek között a hűtési igény, vagyis a hűtő- és a légkondicionáló berendezések számának várható erőteljes növekedése miatt. Ördögi körnek tűnik: minél többet hűtünk, annál inkább ösztönözzük a klímaváltozást, ami forróbb nyarakat hoz, nekünk pedig még nagyobb szükségünk lesz a hűtésre.

Szalai Gabriella, a Daikin Hungary Kft. munkatársa rámutatott, hogy az épületek hűtése okozta energiafelhasználás növekszik ma a leggyorsabban, több mint megháromszorozódott 1990 és 2016 között. Évről évre újabb történelmi rekordokat ért el Magyarország nyári villamosenergia-fogyasztása is. Ez az irodai és otthoni klímaberendezések tömeges használata, illetve a hűtőszekrények, hűtőberendezések, hűtőházak nagyobb igénybevétele miatt következett be. Márpedig a lakó- és az irodai tereinket hűteni egyre fontosabb, hiszen mindenki tudja: annál nehezebb dolgozni, koncentrálni, de pihenni is, minél melegebb van.

A berendezések energiahatékonyságát ezért folyamatosan javítani kell úgy, hogy az egyes berendezések hűtőközege miatti környezetterhelés eközben csökkenjen, de emellett a berendezések biztonságosak legyenek és költséghatékonyak is maradjanak. Egy-egy klímaberendezés energiafogyasztása nagyban függ attól, hogy milyen hűtőközeggel működik. Bár a ma használatos fluortartalmú hűtőközegek – ellentétben a korábban alkalmazott freonokkal – nem károsítják az ózonréteget, de a globális felmelegedésre tett hatásuk így is jelentős lehet.

Ördögi kör: légkondicionálóból s így energiából is több szükséges
Fotó: 123RF

Vagyis olyan hűtőközegre van szükség, amelynek környezetterhelése alacsony, és biztosítani lehet velük a készülékek energiafogyasztás-javítására irányuló erőfeszítéseket is. Ilyen az R32 új generációs hűtőközeg, amely nem károsítja az ózonréteget, energiahatékony, könnyen újrahasznosítható.

A Daikin Japánban 2012-ben indította el az első, R32 hűtőközeggel működő lakossági berendezések forgalmazását, és azóta a legtöbb légkondicionáló-gyártó a splitrendszerekben már ezt alkalmazza.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.