Már jövőre adóemeléssel fojtogatná a cégeket a baloldal + videó

Olyan módosítókat nyújtott be a baloldal a jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz, amelyek visszaröpítenék az országot a 2010 előtti felelőtlen költekezések és az adóemelések korszakába. Gyurcsány Ferenc szövetségesei a meglévő terheken is emelnének, de új elvonásokat is bevezetnének.

2021. 06. 07. 13:45
null
adóemelés Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszarendezné a baloldal a 2010 előtti világot, ha kormányra kerülne. Ezt egészen nyilvánvalóvá teszik azok a javaslatok is, amelyeket a 2022-es költségvetési törvényhez nyújtottak be. Ez szám szerint 1148 módosítót jelent. Ha mindez szabad utat kapna, akkor az 8800 milliárd forinttal borítaná fel az Országgyűlés előtt lévő tervezetet. Újra eljönne Magyarországon a felelőtlen költekezés időszaka, amelyet a baloldalon mindig megszorítások kísértek. A jövő évi büdzsét a kormány az újraindítás költségvetésének nevezte el. Annak középpontjában a gazdasági növekedés, az adócsökkentés és a családok támogatása áll. A baloldali pártok elképzelései ezzel szemben az elvonások növelését hoznák magukkal.

– A Jobbik javaslatai háromszorosan költenék el a költségvetés rendkívüli tartalékát. Ez azt jelenti, hogy 145 milliárdról 530 milliárd forinttal nőnének csak ezek miatt a jövő évi kiadások. Az LMP frakciójának tagjai pedig nemcsak adóemeléssel, de újfajta adókkal is sújtanák a vállalkozásokat – mondta Varga Mihály a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében.

A pénzügyminiszter ez utóbbi kapcsán példaként a szén-dioxid-adó bevezetésére tett javaslatot említette, amely kétszázmilliárd forintos terhet, míg a repülőjegyadó tízmilliárd forintos elvonást jelentene.

Mindez azt is jelenti, hogy a válságban leginkább nehéz helyzetbe kerülő turisztikai ágazatot sem kímélnék a baloldali megszorító ötletek.

A miniszter felhívta a figyelmet arra is, hogy a Párbeszéd újra felvetette az alapjövedelem bevezetésének ötletét, amely a költségvetés kiadásait 1400 milliárd forinttal növelné. – Az elképzelés megtévesztő és igazságtalan is egyben, ugyanis munkavégzés nélkül, alanyi jogon követel jövedelmet mindenkinek. Így a munkavállalók egy részének azért kellene dolgozniuk, hogy eltartsák azokat, akik nem munkából kívánnak élni.

Lapunk korábban írt arról, hogy a feltétel nélkül járó alapjövedelem megvalósítása egy társadalmi szintű emberkísérlet volna, mert azt korábban egy adott ország szintjén sehol nem próbálták ki. Voltak korlátozott számú embercsoportra vonatkozó kísérletek Alaszkában, Finnországban vagy legutóbb Spanyolországban. Mindezekből az derült ki, hogy az alapjövedelem nem ösztönözte arra az abban részesülőket, hogy magasabb jövedelemért többet dolgozzanak. Ráadásul ezt a pénzt máshonnan kell elvenni.

Ez azzal járna, hogy minden meglévő támogatást és kedvezményt – legyen az szociális, család- vagy jövedelempótló jellegű – meg kellene szüntetni, de még ez sem lenne elég. Ehhez adókat kellene emelni.

Varga Mihály szólt arról is, hogy egy másik javaslatban valótlanul állítja a baloldal, hogy kábítószer-megelőzésre jövőre egy forint sem áll rendelkezésre a tervezetben. Ezzel szemben egy hétmilliárd forintos előirányzat biztosítja erre a célra a forrásokat. Arról nem is beszélve, hogy a jövő évi költségvetés tervezete szerint 2022-ben 2884 milliárd forint jut az egészségügyre.

Ez 769 milliárd forinttal több, mint az idei összeg, míg 2010-hez képest 1689 milliárd forinttal nagyobb forrást jelent. A 2021-ben indult egészségügyi béremelési programokra jövőre csaknem 460 milliárd forintot fordít az állam.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: az átgondolatlan és sokszor egymásnak is ellentmondó javaslatok adóemeléssel vagy eladósodással járnának. – A költségvetési törvényjavaslat 250 szakember három havi munkájával készült el. A jogszabály-tervezetben úgy biztosítja a kormány a forrásokat a gazdaság újraindításához, a családok és a vállalkozások támogatásához, a nyugdíjasok megbecsüléséhez és az adócsökkentéshez, hogy közben a hiányt és az adósságot is újra csökkenő pályára állítja. A büdzsé tervezésekor csak a felelős, a pénzügyi egyensúlyt megőrző javaslatokat tudjuk támogatni – tette hozzá a tárcavezető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.