Megduplázták üzletkötéseiket a digitalizált kkv-k

Egyértelmű a helyzeti előny, de még többeknél van valamilyen technikai akadály, mint ahány cég átállt.

Magyar Nemzet
2020. 10. 06. 10:28
null
A távolságtartás és a digitalizáció gyorsulása új fejezetet nyit a továbbképzés hozzáférhetőségében Fotó: Varga György Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A leginkább digitalizált vállalkozások több mint kétszer annyi üzleti lehetőséget tudtak megragadni a pandémia ideje alatt, mint a legkevésbé digitalizáltak – állapította meg a Vodafone Group és a Deloitte közös tanulmánya, amely szerint ugyanakkor a megkérdezett 1200 kis- és középvállalkozás (kkv) közül sokan számoltak be a digitális szolgáltatások alkalmazásának terén jelentős akadályokról.

Kiderült: a kkv-k a nagyobb vállalkozásokhoz képest még mindig jóval kisebb valószínűséggel használják ki az új technológiák adta lehetőségeket, annak ellenére, hogy a két tábor ugyanolyan arányban csatlakozik az internethez.

Elkerülhetetlen a technikai fejlesztés a cégeknél, de még számos akadályba ütköznek a kisebb üzleti szereplők Fotó: MTI/Varga György

A legtöbben amiatt panaszkodtak, hogy gondjai voltak az új technológiák beállításával és bevezetésével, illetve a meglévő technológiák és üzleti folyamatok integrációjával, továbbá a korábbi rendszerekből való migrálással és a régi technológiák használatának kivezetésével. A kis cégek fele nehézségekbe ütközött a megfelelő technológia vagy a megfelelő szállító kiválasztásakor is, míg több mint harmaduk a képzés terén várna segítséget.

Sürgető a felzárkózás: a járványhelyzet lökést ad az információtechnológiának, belátható időn belül elterjednek a robotok is
Fotó: Havran Zoltán

A felmérés megállapítja: a kkv-k digitalizálásának megkönnyítése érdekében arra kell törekedni, hogy mind a vidéki, mind az általános hozzáférést megnöveljék, ezzel támogatva a nagy sebességű hálózati kapcsolódás elterjedését, illetve csökkentve a fennálló akadályokat. Ehhez kiemelten fontos a digitális képességek fejlesztésének támogatása: a megoldás a kulcsfontosságú ágazatokat célzó proaktívabb programok, valamint – egypontos kiszolgálási modellel – online forrásanyagok lehetővé tétele és a digitális készségek fejlesztésére irányuló oktatások lehetnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.