Ötéves trendet állított meg a vírus

Már az üzemanyagok keresletén is meglátszik a járvány hatása. Megtört a majdnem öt éve tartó felívelés a fogyasztásban, és az idei első negyedévben már majdnem egy százalékkal kevesebb üzemanyagot értékesítettek a Magyar Ásványolaj-szövetség tagvállalatai a benzinkutakon, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban. A tavalyi utolsó negyedévhez képest pedig mintegy tízszázalékos visszaesést regisztráltak. Az okokról és a piaci folyamatok várható alakulásáról Grád Ottó, a szövetség főtitkára beszélt a Magyar Nemzetnek.

2020. 04. 16. 6:10
null
Sokan most a prémiumot választják a magasabb bioetanol-tartalmú benzin helyett Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Ásványolaj-szövetség (MÁSZ) tagvállalatainak összesített értékesítésében a benzin idei első negyedéves adata még növekedést mutat éves összehasonlításban, de a gázolajnál 0,6 százalékos mérséklődést regisztráltak. A prémiumbenzinek forgalma éves összehasonlításban jelentős mértékben, több mint 170 százalékkal nőtt. Ez részben annak tudható be, hogy január elsejétől magasabb a 95-ös benzin bioetanol-tartalma, és valamelyest még tartanak az új terméktől az autósok.

Olcsóbb a prémium

– Remélem, hogy hosszú távon oldódni fog ez a félelem, hiszen a MÁSZ tagvállalatainál az elmúlt három hónapban semmilyen, a magasabb bioetanol-tartalomra visszavezethető garanciális vagy műszaki problémát nem jeleztek a fogyasztók, tehát megerősítést kapott, amit korábban is elmondtam, hogy a magasabb bioetanol-tartalom kockázata csak elméleti. Azt gondolom, hogy ahogyan megnyugszik a piac, a 95-ös felé is visszatér a bizalom – mondta Grád Ottó, a szövetség főtitkára a Magyar Nemzetnek. Hozzátette, hogy ma a prémiumot olcsóbban meg lehet kapni, mint januárban a 95-öst lehetett, ez pedig az autósokat továbbra is a magasabb kategóriájú termékek használatára ösztönözheti.

– Nem okozott meglepetést az, hogy jól indult az év az üzemanyagok kiskereskedelmi értékesítésében, folytatódott az idestova öt éve tapasztalható trend, amely alatt mindig növekvő eredményeket regisztráltunk. Márciusban viszont már annak eredményeképpen, hogy a járvány betört Magyarországra, illetve meghozta a kormányzat a terjedés ellen szükséges intézkedéseket, jelentős fordulat következett be az üzemanyagok értékesítésében is. A hónap végére a benzin kiskereskedelme az átlagoshoz képest egyharmadával, a gázolajé pedig már a negyedével esett vissza – írta le az év első három hónapjában tapasztaltakat Grád Ottó.

Sokan most a prémiumot választják a magasabb bioetanol-tartalmú benzin helyett
Fotó: Teknős Miklós

A főtitkár szerint remélhető, hogy a jelen járványügyi helyzetben nagyjából ezen a szinten stabilizálódik a kereslet, mivel a változást okozó tények ezt követően, vélhetően már nem módosulnak. Ilyen a home office és az otthoni tanulás gyakorlata, vagy éppen a bevásárlások részleges elmaradása, amely jellemzően inkább benzint használó lakossági szektort érinti. A gazdasági szereplők alapvetően gázolaj-felhasználók, és látszik, hogy a kereskedelmi szállítmányozás szabályozottabb formában, de folyamatos, vagyis itt sem várható talán további csökkenés a szervezet vezetője szerint.

Marad a bizonytalanság

A korlátozások miatt még a kivételesen alacsony üzemanyagárak sincsenek élénkítő hatással a keresletre. – Most elsődlegesen a felhasználási lehetőségek határozzák meg a fogyasztást. Télen alapvetően inkább a gázolaj fogy az ipar és a kereskedelem miatt, az ezt követő, de még a nyári benzinfogyasztás fellendülése előtti, átmeneti időszakban pedig általában stabilizálódnak a fogyasztói árak. Ez az idei évben viszont nem mondható el a két jelentős világpiaci esemény miatt – emlékeztetett Grád Ottó az elmúlt hetek történéseire.

– Alaposan beszakadt a kőolaj jegyzésára, miután a kínálati oldalon Szaúd-Arábia és Oroszország árháborúja miatt alakult ki nyomás március elején. Nem voltak hajlandók csökkenteni a kitermelést annak ellenére sem, hogy már akkor láthatók voltak a járvány okozta gazdasági lassulás és keresletcsökkenés első jelei. Majd pedig, amikor a járvány pandémiává erősödött, egyértelművé vált, hogy a fogyasztásban komoly mértékű, hosszabb távú visszaesés prognosztizálható. Míg a tavalyi év végén a Nemzetközi Energiaügynökség napi 100 millió hordó feletti kereslettel számolt 2020-ra, most már a hét végi megállapodás szerinti tízszázalékos termelési visszafogással, a napi 90 millió hordós termelés sem nyugtatja meg a piacokat. A globális és az európai uniós fogyasztási adatok is azt mutatják, hogy az üzemanyagok iránti kereslet legalább egyharmadával esett vissza, egyes országokban még ennél is nagyobb, akár negyvenszázalékos mértékben. Vagyis fennmarad a túltermelési instabilitás – jelentette ki a szakértő.

A kőolaj piacán határozott áremelkedés csak akkor következhet be Grád Ottó szerint, ha mérhető pozitív változások történnek a járványügyi helyzetben, és konkrét, a gazdaság visszarendeződését, újraindulását jelző időpontok is tényszerűen előrejelezhetők. – A bizonytalanság ideje alatt az ár emelkedésének nincs esélye. Nincs jele a stabilizálódásnak, az olaj jegyzésára rekordméretű, ám a jelek szerint a nem elégséges termelési vágás bejelentése után is tovább csökkent. Ez azt is jelenti, hogy hosszú időn át számíthatunk a hordónkénti 30 dolláros árral – elemezte a helyzetet a MÁSZ főtitkára.

Leállhatnak a kutak

– Ám nagyobb esésre sem kell számítani – folytatta –, hiszen hosszú távon ezen az árszinten a legtöbb kitermelési mód még éppen nullszaldós. De ha valamennyire veszteséges is, még megéri fenntartani a termelést, mert leállítani, majd újraindítani a munkát az olajkutakon ennél jóval költségesebb. Nyereséget még egyedül a klasszikus szárazföldi kitermeléssel lehet elérni, amikor csak fúrnak és jön az olaj, ahogy ez jellemző Szaúd-Arábiában. Minden más termelési mód hordónkénti költsége magasabb lehet a jelenlegi 30 dollárnál. Ilyenek az offshore-kutak és mindazok, ahol másodlagos technológiákat kell alkalmazni, vagy extra mélységbe kell fúrni.

Továbbra is a főként az Amerikai Egyesült Államokban kitermelt palaolaj a legdrágább, az önköltség átlagosan 50-60 dollár, de ez szélesebb tartományban is mozoghat hordónként. Az elmúlt években a nettó exportőrré vált USA-ban már az importtilalom is felmerült, hogy ezzel megvédje a belföldi palaolaj-termelőket. Minden olyan lépés, ami a kőolaj világpiaci árának stabilizálását célozza, kívánatos az USA számára. Ez vezérelhette az elnököt abban is, amikor a hét végén bejelentette: átvállalja az USA a Mexikótól várt, de a közép-amerikai ország által nem vállalt kitermeléscsökkentés egy részét – beszélt a hét végi megegyezés vélhető hátteréről a MÁSZ főtitkára.

Grád Ottó különleges példaként említette azt is, hogy a túltermelés hatására nemrégiben az USA egyik kisebb olajcége a – nem kifejezetten jó minőségű – olaját ingyen adta át a partnereinek, mert még így is jobban járt, mintha leállította, és később újraindította volna a termelést. A főtitkár hangsúlyozta, hogy ez egy extrém eset, és az ilyen speciális helyzetek nem jelentik azt, hogy a kőolaj ára nullára csökkenhet, még a leállás és újraindulás többletköltségei ellenére sem. Előfordulhat, hogy egyetlen lehetőségként már csak a kitermelés tényleges és jelentős visszafogása kínálkozik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.