Többszörös a túljelentkezés a friss zöldenergiás tenderen

Folytatódhat Magyarországon a megújulóalapú energiatermelés térnyerése, továbbra is a napelem a favorit.

2020. 10. 27. 9:05
null
20200507 Nyúl Napelem – körkép, Képen: napelem telepítés a Cseri pincészetnél Mándi Zoltán napelem telepítő Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld Fotó: Nagy Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt és félszeres volt a túljelentkezés a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által, az innovációs és technológiai miniszter felkérésére a megújulóenergia-támogatási rendszerben (metár) nemrégiben meghirdetett pályázaton – közölte lapunkkal az energiahivatal.

A pályázók 2145 gigawattórára (GWh) igényeltek támogatást a kiosztható 390 GWh-val szemben, és túlnyomó többségük napelemes erőművet tervez építeni, összesen 1335 MW-ra pályáztak ebben a kategóriában (ez a Paksi Atomerőmű kapacitásának több mint felét jelenti). Emellett érkezett pályázat geotermikus és hulladéklerakóból származó gázt hasznosító erőműre is.

Folytatódhat a napelemek térnyerése a hazai energetikai rendszerben
Fotó: Mirkó István

– Még költséghatékonyabb módon valósulhatnak meg a beruházások a második metár-tender alapján, egyre kisebb támogatási igénnyel.

A technológiasemleges kiírásra beérkezett ajánlatok előzetes sorrendje alapján mintegy negyven új erőmű létesülhet összességében 280 MW teljesítménnyel. A beruházások kivételezése jótékony hatással lehet a nemzetgazdaságra, elsősorban a kis- és középvállalkozásokra.

Abban bízunk, hogy a hitelintézetek ismét nyitottak lesznek a nemzeti energiaszuverenitás egyik zászlóshajóját jelentő, megújulóenergia-alapú erőművi projektek finanszírozására – mondta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. Hozzátette, hogy Magyarországon az elmúlt években eredményesen felépült a naperőművek létesítéséhez szükséges projektfejlesztői és kivitelezői kör, a szektorban átlag feletti a hazai családi vállalkozások és kkv-k aránya. Van jövője mindazon magyar cégeknek, amelyek a naperőművek létesítése során értékteremtő szerepet látnak el.

A pályázat keretében megújuló energiaforrás alapú villamosenergia-termelésre kapható támogatás. A pályázati dokumentációkat 2020. szeptember 15-től október 15-ig lehetett benyújtani elektronikus úton, az eredményhirdetés 2021. január végén várható.

Fotó: MTI

Az ajánlati árak a járványhelyzet és a forint árfolyamának gyengülése ellenére is igen kedvezőek. A legalacsonyabb ajánlati ár 16,18 forint/kWh, a legmagasabb 26,65 forint/kWh, az igényelt mennyiséggel súlyozott ajánlati átlagár 20,66 forint/kWh. A 2019. évi metár-tender esetében az igényelt mennyiséggel súlyozott ajánlati átlagár 23,58 forint/kWh volt, nyertes pályázók átlagos ajánlati ára végül a kis kategóriában 24,81 forint/kWh, míg a nagy kategóriában 21,69 forint/kWh lett. A 2020. évi metár-tender ajánlatai jelentős árcsökkenést valószínűsítenek a 2019-es kiíráshoz képest. Kaderják Péter értékelése szerint

a klímavédelem, az energiafüggetlenség és a helyi gazdaságfejlesztés egymást erősítő célok lehetnek, akár csökkenő finanszírozási terhek mellett is.

Az első két felhívás a tapasztalatok szerint példásan vizsgázott – tette hozzá a tárca– , az ágazati szereplők felkészültek arra, hogy az új feltételek mellett valósítsák meg beruházásaikat. A kormány a klíma- és természetvédelmi akcióterv céljainak elérése érdekében 2022 augusztusáig további négy felhívást tervez.

Az ITM felkérésére a MEKH évente két pályázatot hirdethet alkalmanként évi 300-500 GWh közötti megújuló energiamennyiség támogatására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.