időjárás 27°C Konstantin 2022. május 21.
logo

Gyors ütemben iszlamizálódnak a maorik

Mártonffy Attila
2019.03.17. 07:25
Gyors ütemben iszlamizálódnak a maorik

Új-Zélandon az iszlám vallás kisebbségi felekezetnek számít, tagjainak száma a 2013-as népszámlálás szerint 46 100 volt a szigetország 4,8 millió lakosából. Az 1900-as évek elején kezdődött a muzulmánok kisebb mérvű bevándorlása Dél-Ázsiából (Pakisztán, India, Banglades), Délkelet-Ázsiából, a Közel-Keletről (Törökország, Libanon) és Kelet-Európából; ez a mérsékelt népmozgás a hatvanas évekig tartott. A nagyobb arányú bevándorlás a hetvenes években indult a Fidzsi-szigeteki, indiai származású muszlimok megérkezésével. Nagyobb közösség alakult a szomáliai bevándorlókból is.

A folyamat a kilencvenes években gyorsult fel, amikor a különböző háborús területekről (Afganisztán, Koszovó, Bosznia, Irak) tömegesen menekültek el az emberek. Jelentősebb az Iránból elszármazott muzulmánok száma is. Az első iszlám központ 1959-ben nyílt, azóta számos mecset és iskola jött létre. Ezek az intézmények főként a nagyobb városokban koncentrálódnak, ilyenek Auckland, Hamilton, Wellington és Christchurch.

Az 1959-ben megnyílt első iszlám központot számos mecset és iskola felépítése követte
Fotó: MTI/AP/Mark Baker

Az új-zélandi muszlimok többsége szunnita, őket követik a síiták, de megtalálhatók az ahmedi muzulmánok is – ez utóbbi csoport építette fel az ország legnagyobb mecsetét. Az utóbbi években a malajziai és szingapúri diákok is növelik a helyi muszlim vallásúak számát, különösen Dunedin egyetemvárosban. Az itt található al-Huda mecset arról nevezetes, hogy a világ legdélebbre és a déli félteke Mekkától a legmesszebbre fekvő vallási központja.

Az iszlám Új-Zélandon a maorik között terjed a leggyorsabban. A népszámlálási adatok azt mutatják, hogy a muzulmán hitű bennszülöttek száma a 2001-et megelőző tíz évben 99-ről 708-ra nőtt, 2013-ban pedig már 1083-an voltak. Az AMMA nevű maori muszlim szervezet tett szert a legnagyobb befolyásra az etnikum körében, s nézetük szerint az iszlám a maori nacionalizmus tökéletes eszköze. Az AMMA vezetője, Esak sejk pedig bekerült az ötszáz legbefolyásosabb muzulmán közé. A maorik már a Koránt is anyanyelvükön olvashatják az ahmedi iszlám közösség fordítása jóvoltából. A csendes-óceáni szigetekről származó bevándorlók között is gyorsan terjednek Mohamed tanai, e közösség leghíresebb új-zélandi tagja Sonny Bill Williams rögbijátékos és nehézsúlyú bokszoló.