„A Földön 2,1 milliárd ember nem jut elegendő tiszta vízhez. Minden percben meghal egy újszülött a tiszta víz és a nem higiénikus környezet miatt. Minden második percben egy öt év alatti gyermek is életét veszti olyan betegségben, amelyet a piszkos víz fogyasztása okozott” – mindez csak néhány a Water Aid segélyszervezet ijesztő statisztikái közül.
Európa a világ vízzel legjobban ellátott régióinak egyike, így nehéz elképzelnünk, hogy a Föld más részein ez egyáltalán nem természetes. A világ más pontjain teljesen általános, hogy a csapok mellett műanyag kannák állnak a vízszolgáltatás elakadásának esetére, vagy hogy napi fél órát kelljen gyalogolni a vödrökkel a legközelebbi kútig.
Ha vízhiányról van szó, hajlamosak vagyunk tőlünk távoli afrikai országokra gondolni, és a problémát is távolinak érezzük. Tény, hogy ez a kontinens van jelenleg a legrosszabb helyzetben – egyes afrikai országokban harminc százalék alatt van a lakosság ivóvíz-ellátottsága, míg Európában ez 96 százalék. A vízhiány azonban nem csak a fejlődő világban okoz gondot. Kaliforniában például nyaranta tilos locsolni, és a magas vízdíjárak miatt a zuhanyzással is spórolnia kell a lakosságnak.
De Európában is jelentkezik a probléma. Londont már a világ a vízhiánynak leginkább kitett nyolc városa közé sorolják az előrejelzések. Hogy valójában mivel gazdálkodhatunk, azt több tényező is befolyásolja: a lakosság növekedő száma mellett a víztisztaság, az újrahasznosítás mértéke és persze az egyre fejlődő technológiák is. Bolygónk legnagyobb részét víz borítja, ám a felszíni vizek 96 és fél százalékát az óceánok teszik ki, az édesvíz aránya mindössze három százalék. Az édesvízkészleteknek döntő részét – mintegy 68,7 százalékát – pedig jéghegyek, gleccserek, illetve hóréteg rejti magában, a talajban csak harminc százaléka található.
Mindebből látszik, hogy valójában a Föld vízkészletének egészen kis része az, amelyet az emberiség hasznosítani tud – legalábbis a jelen tudása szerint. Szakértők kiemelik, bár minden felnőtt embernek naponta másfél-két és fél liter tiszta vízre van szüksége, a vízfelhasználásunk döntő részét nem az egyéni fogyasztás, hanem a termelés teszi ki. A Föld kitermelt édesvizének hetven százalékát a mezőgazdaság, húsz százalékát az ipar használja fel. Ha mindehhez hozzávesszük bolygónk népességnövekedését, és azt, hogy több embernek jóval több élelmiszerre lesz szüksége, ijesztő számokkal kell szembesülnünk.