Politikai újjászületés jöhet Algériában

Elhalasztja az elnökválasztást, és nem indul újra Algéria 82 éves elnöke. Abdel-Azíz Buteflika államfő egy hónapja jelentette be, hogy ötödik alkalommal is indulni akar az elnökválasztáson, ám a bírói kar számos tagja és a hadsereg is jelezte, nem támogatja az ötletet. A tüntetések csaknem három hete tartanak, és megfigyelők újabb arab tavaszt vetítenek előre.

Magyar Nemzet
2019. 03. 12. 16:21
Algeria's President Abdelaziz Bouteflika arrives with his nephew to cast his ballot during the parliamentary election in Algiers
Svájci kezelésről tért haza a 82 éves elnök. A hadsereg és a bírói kar is kihátrált mögüle Fotó: Ramzi Boudina Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Algériában több mint ezer bíró jelentette be hétfőn közleményben, hogy nem hajlandó felügyelni az áprilisi elnökválasztásokat abban az esetben, ha Abdel-Azíz Buteflika államfő újraindul a tisztségért. Ahmed Gaid Szalah vezérkari főnök pedig vasárnap arról beszélt az állami televízióban, hogy a hadseregnek és a népnek megegyezik az ország jövőjéről alkotott elképzelése.

Az MTI szerint szavai azt tükrözik, hogy a hadsereg szimpatizál az elnök hatalma ellen tiltakozókkal. Egyébként február 22-e óta tömegek – köztük középiskolások is – tüntetnek az észak-afrikai országban az ellen, hogy a húsz éve hatalmon levő, 82 éves, kéthetes svájci gyógykezeléséről vasárnap visszatért Buteflika újra akar indulni az ötödik elnöki ciklusáért. Az elnök néhány nappal ezelőtt közölte: ha újraválasztják, akkor hajlandó egy éven belül új választást kiírni, amelyen viszont már nem fog indulni, de a demonstrálók ezt nem fogadják el. Az egyetemek a Buteflika-ellenes tüntetések gócpontjai, a diákok mára terveztek újabb tömeges tüntetést.

Az államfő pártja, a Nemzeti Felszabadítási Front együttműködést kért mindenkitől annak érdekében, hogy véget vessenek a válságnak és előmozdítsák a nemzeti megbékélést. A megmozdulások miatt Algírban nem közlekedtek a vonatok, a metró és a buszok, s az üzletek többsége is zárva tartott. Pénteken több mint egymillióan vonultak az utcára országszerte. Ezen a demonstráción több összecsapás is volt a rendőrök és a tüntetők között. Egészségügyi források szombati beszámolói szerint ezekben több mint száz ember megsebesült: volt, aki eldobott kőtől, volt, aki gumilövedéktől, mások fulladoztak a rendőrök által bevetett könnygáztól. Előzőleg a hatóságok azt közölték, hogy az összecsapásokban több mint száz rendőr is megsérült.

Svájci kezelésről tért haza a 82 éves elnök. A hadsereg és a bírói kar is kihátrált mögüle
Fotó: Reuters

Az elnök múlt csütörtökön reagált először a tiltakozásokra, akkor óva intette a tüntetőket az ország destabilizálásától, s egyúttal arra figyelmeztetett, hogy a békés tüntetésekre külföldi ügynökök szivároghatnak be, akik zendülést és káoszt szíthatnak. Több törvényhozó is kilépett a Nemzeti Felszabadítási Front algériai kormánypártból, hogy csatlakozzanak az elnök elleni tiltakozásokhoz.

Közben több száz ügyvéd is tüntetett Algírban, mert szerintük alkotmányellenes az idős, gyengélkedő elnök indulása a választásokon. Az AFP francia hírügynökség szerint az algériai tömegtüntetések emlékeztetnek a 2011-es arab tavaszra, de a demokrácia rövid időszakát átélt észak-afrikai országban inkább politikai újjászületés látszik kialakulni, mintsem egyfajta kései algériai tavasz.

A hírügynökségek megjegyzik, hogy Algériát elkerülte az arab tavasz, amely a szomszédos Tunéziából indult ki. Az akkori demokratikus követeléseket reformok és fizetésemelések ígéretével csitították le, amelyeket az ország kőolaj- és földgázexportjából származó jövedelem fedezett. Ezek a bevételek azóta komoly mértékben csökkentek.Buteflika hétfőn jelezte, mégsem indul újra a választáson.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.