Jóváhagyta az Európai Parlament az Európai Munkaügyi Hatóság létrehozását

Nagy többséggel jóváhagyta az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) létrehozását keddi plenáris ülésén az Európai Parlament.

Forrás: MTI2019. 04. 16. 20:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ELA feladata főként az lesz, hogy tájékoztatást nyújtson álláslehetőségekkel, letelepedéssel, munkavégzéssel kapcsolatban, közvetítsen a több országot érintő jogvitákban, támogassa a tagállami hatóságok közötti együttműködést, a fellépést a szociális és munkaügyi szabályokkal való visszaélések ellen, segítse az EU-n belüli méltányos munkaerő-mobilitást.

A hatóság támogatni fogja a foglalkoztatási szolgálatok uniós hálózatának (EURES-hálózat) munkáját, illetve átveszi a nem bejelentett munkavégzés felszámolására irányuló együttműködés erősítését célzó európai platform tevékenységeit.

Feladatai kiterjednek emellett a munkaerő-mobilitásra és a munkavállalók kiküldetésére vonatkozó szabályokra, a szociális biztonsági rendszerek koordinációjára, a közúti fuvarozási ágazatra vonatkozó egyedi jogszabályokra is.

Létrehozása nem teremt új hatásköröket EU-s szinten. A munkaügyi és szociális biztonsági szabályok érvényesítése továbbra is teljesen tagországi hatáskör marad.

„Európa több a piacnál és a kereskedelemnél. Az ELA segíteni fogja a munkavállalók jogainak érvényesítését, hogy ne legyenek szociális dömping áldozatai” – írta Jeroen Lenaers néppárti jelentéstevő.

A szervezet éves költségvetése körülbelül 50 millió eurót fog kitenni. Személyzete nagyjából 140 főből áll majd, akik közül 60 szakértőt a tagállamok delegálnak. Egyelőre nem dőlt el, hogy az Európai Munkaügyi Hatóságnak melyik tagállamban lesz a székhelye.

A hatóság felállítását 2017-ben javasolta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, akinek reményei szerint a szervezet még idén megkezdheti a működését, legkésőbb 2021-ben pedig teljeskörűen működőképes lesz.

Jelenleg mintegy 17 millió európai állampolgár él vagy dolgozik másik tagállamban, kétszer annyi, mint tíz évvel ezelőtt.

Az EP közös uniós keretet hozott létre az európai statisztikák készítésére

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta azt a jogszabályt, amely előirányozza az egyénekre és háztartásokra vonatkozó európai statisztikák közös keretének létrehozását – közölte az uniós parlament kedden.

Mint közölték, a megbízható és magas színvonalú statisztikai adatok a jó politikai döntéshozás gerincét alkotják. Politikai döntésekhez pedig jól megalapozott információkra van szükség a munkaerőpiaci helyzetről, az európaiak jövedelméről és életkörülményeiről, egészségi állapotáról, oktatási és képzettségi helyzetükről, fogyasztási szokásaikról, időmérlegükről és a technológiák használatáról.

Az elfogadott statisztikai keretrendszer hét háztartási felmérést egyesít, és előkészíti az utat a társadalomstatisztikák további minőségi fejlesztései előtt. Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert az intézményekben élőket, vagy hajléktalanokat nem kérdezik meg, a háztartási felmérések csak a magánháztartásokban élőkre terjednek ki. Ez komoly hiányosságot eredményez különösen az egészséggel kapcsolatos adatok esetében.

Az elfogadott jogszabály keretei között elkészített felmérések megadják a kulcsot a jövedelmekkel és a fogyasztással kapcsolatos adatokhoz, világosabb képet alkot a háztartások jóllétéről, emellett adatokat s

A szövegből kiderül az is, hogy a jövőben az egyéni szinten, mintavétel alapján felvett statisztikai adatok kitérnek majd az egészségi állapoton belül arra is, ha valaki fogyatékossággal él.

Kósa Ádám fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a statisztikai adatgyűjtés a fogyatékossággal élő emberek életminőségére is kiterjed majd. Rákérdeznek majd arra, hogy a fogyatékosság miként jelenik meg az érintett jövedelmi helyzetében, életkörülményeiben, munkája és tanulmányai során, vagy akár a legújabb technológiák használata terén.

A statisztikai adatgyűjtés az életminőségre vonatkozó kérdések körében arra is kitér majd, hogy a fogyatékossággal élő ember befogadása megvalósul-e gazdasági, szociális vagy kulturális szinten és ez miként befolyásolja a jóllétét – tette hozzá a képviselő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.