Középre zárt a bajor CSU

Ez egy másik Keresztényszociális Unió, mint amilyen öt éve volt: ezúttal az ­EU-ra mondott egyértelmű igennel, valamint világos ellenfelekkel szembeszállva vág a választási kampányba.

2019. 04. 01. 11:12
CSU party congress
Markus Söder pártelnök-kormányfő és a néppárti csúcsjelölt a nürnbergi Európa-kongresszuson. Felsorakoztak a CDU mellé Fotó: REUTERS/Andreas Gebert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez egy másik Keresztényszociális Unió, mint amilyen öt éve volt: ezúttal az ­Európai Unióra mondott egyértelmű igennel, valamint világos ellenfelekkel szembeszállva vág a választási kampányba – a hét végi német sajtónak is feltűnt a kereszténydemokrata testvérpártjától, a CDU-tól általában jobbra álló CSU mostani középre igazodása. De ez nem is történhetett másképpen azután, hogy egy hete a két német keresztény uniópárt elnöksége egyhangúlag fogadta el közös, EU-párti választási programjukat. – Sem én, sem pedig mi mint CSU nem vagyunk készek arra, hogy tagadóknak, nacionalistáknak, populistáknak és szélsőségeseknek engedjük át ezt a földrészt – mondta Markus Söder bajor kormányfő, a párt elnöke a CSU szombati nürnbergi Európa-kongresszusán.

Manfred Weber – aki pedig nemcsak a CDU/CSU pártszövetség, hanem az egész Európai Néppárt csúcsjelöltje a májusi választásokon – a „jobboldali tökfilkók”, a „leegyszerűsítők”, valamint a nacionalizmus és az egoizmus elleni harcra szólított fel, a partnerség és a hídépítés Európáját ígérve. – Annak az Európának a megvédéséről van szó, amelyet felépítettünk – fogalmazott a 46 éves bajor politikus, aki a távozó európai bizottsági elnök, a luxemburgi Jean-Claude Jun­cker székére pályázik.

Markus Söder pártelnök-kormányfő és a néppárti csúcsjelölt a nürnbergi Európa-kongresszuson. Felsorakoztak a CDU mellé
Fotó: REUTERS/Andreas Gebert

A ZDF köztelevízió megbízásából végzett közvélemény-kutatás szerint – amelynek eredményét a napokban közölték – most jóval inkább érdeklődnek a németek az EP-választások iránt, mint öt éve tették. A polgárok 41 százalékát komolyan foglalkoztatja a voksolás, míg 2014-ben csupán 23 százalékukat érdekelte. Ha most rendeznék a szavazást, a CDU/CSU pártszövetség a voksok 33 százalékát szerezné meg, valamivel kevesebbet, mint öt éve. Nagykoalíciós partnerük, a szociáldemokraták 18 százalékon állnak, azaz csaknem 10 százalékpontot estek vissza 2014-hez képest. Ugyancsak 18 százalékon állnak az ellenzéki Zöldek, ami majdnem a duplája az előző EP-eredményüknek. A jobboldali Alternatíva Németországnak – amely 2014-ben 7,1 százalékot kapott – most 10 százalékon áll, míg a liberálisok 7 százalékot, a radikális baloldal pedig 6 százalékot szerezne.

OPCIÓ A KIZÁRÁS

– Jelenleg magyar barátainkon múlik, hogy helyreállítsák a bizalmat. Nem tudom, hogy sikerül-e. Továbbra is opció a Fidesznek az Európai Néppártból való kizárása – mondta Manfred Weber, a pártcsalád választási csúcsjelöltje a Der Tagesspiegel német lapban. Varga Judit, a Miniszterelnökség EU-kapcsolatokért felelős államtitkára a Facebook-oldalán azt írta: Weber vérig sértette a magyar választókat, és a bevándorláspárti baloldal túszává vált. Ezt azzal indokolta, hogy a bajor politikus a német közszolgálati tévében azt nyilatkozta: amennyiben a Fidesz szavazataival tudna csak bizottsági elnökké válni, nem fogadná el a megbízatást. Hozzátette: nem szeretne jobboldaliak szavazatával nyerni, középről akarja Európa jövőjét alakítani.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.