Megbénította Srí Lankát a húsvéti támadás

Srí Lanka képtelen lábra állni a húsvétvasárnap történt, elsősorban a helyi keresztényeket célzó terrortámadás után. Egy lapunknak nyilatkozó colombói politikus elmondta: a gyászoló tömegek a Tamil Tigrisek ellen vívott, pusztító polgárháborúra emlékeztetnek. Forrásunk szerint az iszlám terrorizmus virágzásához a drogkereskedelemnek is köze van.

Buzna Viktor
2019. 04. 30. 5:55
People stand near a security barricade in front of St Anthony's Shrine in Colombo
Szigorodottak a biztonsági szabályok, ez azonban nem fedi el az államigazgatási káoszt Fotó: Danish Siddiqui Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy héttel a Srí Lankát megrázó húsvéti robbantássorozat előtt a dél-­ázsiai szigetországban egy másik tragédia is történt. A fővárosban, Colombóban egy közel tíz méter magas hulladékhegy omlott össze, a szemét több házat magával sodort. A balesetben tizenkilenc ember meghalt. Mindez eltörpül a húsvétvasárnap történt, a helyi keresztényeket és turistákat célzó terrortámadás mellett, hiszen a szélsőséges iszlamisták merénylete 253 életet követelt. Legalábbis a legutóbbi adatok szerint, az első hivatalos közleményben ugyanis még 359 halálesetről írtak. Ahogyan az áldozatok pontos száma körüli bizonytalanság, úgy a családokat maga alá temető hulladékhegy is ugyanarra a jelenségre mutat rá: a Srí Lanka-i tragédiák hátterében egy súlyos politikai, államigazgatási válság áll.

A közvéleményt egyre jobban foglalkoztatja a vezetői inkompetencia. Tegnap újabb bizonyítékok láttak napvilágot, amelyek szerint a hatóságok tudhattak a készülő akcióról. A sajtó birtokába került, szigorúan titkos dokumentum szerint tizenkét nappal a merénylet előtt a védelmi minisztérium államtitkára figyelmeztette a rendőrfőkapitányt a készülődő merényletről. A dokumentumban megnevezik a támadás előkészítőjét, Mohamed Zahránt is. Ahogy egyre több részlet szivárog ki a súlyos mulasztás körülményeiről, annál nehezebb helyzetbe kerül a felelősséget következetesen elhárító ­Maithripala Sziriszena elnök és Ranil Vikremeszinghe miniszterelnök is. Mindketten ugyanazzal érvelnek: állításuk szerint őket nem tájékoztatták a fenyegetettségről.

Szigorodottak a biztonsági szabályok, ez azonban nem fedi el az államigazgatási káoszt
Fotó: Reuters

Miközben a politikusok egymásra mutogatnak, az ország képtelen lábra állni a húsvéti tragédiából. A kormány szükségállapotot hirdetett, tegnap szigorítottak a biztonsági szabályokon, megtiltva minden, a személyek azonosítását megnehezítő ruha viselését – a rendelet elsősorban a muszlim nőket érinti. A külföldi információval támogatott hajtóvadászatnak vannak eredményei, a több tucat rajtaütés során kiterjedt szélsőséges iszlám sejtek hálózatára derült fény. Több mint hetven embert tartóztattak le a hatóságok, számos gyanúsított meghalt, az akciót támogató nemzetközi terrorista szervezet, az Iszlám Állam több bázisát sikerült felszámolniuk. Igaz, a biztonsági erők fellépése újabb civil áldozatokkal is járt, a rajtaütésekkor magukat felrobbantó iszlamisták újabb 15 embert öltek meg. Vasárnap a legtöbb keresztény templomban nem mertek istentiszteletet tartani, tegnap is csak részben indult el az élet, a munkahelyek és az iskolák többsége továbbra is zárva tart.

Árulkodik az országban uralkodó hangulatról, hogy egy fiatal colombói politikusnő is csak neve elhallgatása esetén nyilatkozott lapunknak. – A média a legrosszabbkor állt a muszlim kisebbség oldalára – indokolta kérését forrásunk. Több olyan tudósítás is megjelent, amely a Srí Lanka-i muszlim kisebbség elleni bosszúhadjáratra figyelmeztetett, a lapuknak nyilatkozó ellenzéki politikus szerint azonban ez olaj volt a tűzre. – Az emberekben tombol a gyűlölet és a félelem. A kormányban a legkevésbé sem bíznak meg – folytatta, hozzátéve: ez régi, be nem gyógyult sebeket téphet fel. – Tíz évvel ezelőtt átéltük ugyanezt, amikor a Tamil Tigrisek ellen folyt háború. Akkor is kijárási tilalom volt, és akkor is fegyveresek járőröztek az utcákon – emlékezett vissza forrásunk. Szerinte a húsvéti vérengzéssel a 2009-ben lezárt polgárháború után kiépített biztonsági rendszer omlott össze. – A hírszerzésünk leépült, az Iszlám Állam helyett a Facebookot tudták leállítani – utalt a húsvéti merényletek után elrendelt hírzárlatra.

Arra, hogy milyen információ lehetett a Srí Lanka-i vezetés birtokában, s hogy mi vezetett a merényletsorozathoz, forrásunk nem tudott válaszolni. Ugyanakkor felhívta a figyelmünket Sziriszena elnök egyik korábbi megjegyzésére, miszerint az akció hátterében a térségben elharapódzó drogterrorizmus állhat. – Egy Srí Lanka-i drogbárót nemrég az Egyesült Arab Emírségekben tartóztattak le, pedig a térség inkább az iszlám terrorizmus ­miatt okoz problémát – mondta lapunknak az ellenzéki politikus, hozzátéve: helyi sajtó­értesülések szerint országa a kábítószer-kereskedelem útvonalainak egyre forgalmasabb központjává vált.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.