Kivárnak a transzatlanti tárgyalásokkal

Washingtonban eközben azt tartják nagyobb akadálynak a tárgyalások előtt, hogy a néhány napja lezajlott választások nyomán átrendeződni látszanak a politikai erőviszonyok Európában.

Mártonffy Attila
2019. 05. 31. 10:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még ha Donald Trump amerikai elnök tavaly fél évre el is halasztotta döntését az európai autóexportot sújtó büntetővámok kivetéséről, az Atlanti-óceán mindkét oldalán fellépő belső problémák eléggé frusztrált helyzetet teremthetnek a még el sem kezdődött kereskedelmi tárgyalásokban.

Tíz hónappal azután, hogy Trump és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Washingtonban megállapodott, hogy hamarosan elkezdik a tárgyalásokat az ipari áruk vámtarifáinak kölcsönös csökkentéséről és az adminisztratív akadályok elhárításáról, az uniós választásokat követően sem nagyon látszik, milyen irányba indulnának a megbeszélések. Uniós tisztviselők azon berzenkednek, hogy Washington keveset foglalkozik az utóbbi időben amúgy is takaréklángon tartott EU-kapcsolatokkal. – Nem hiszem, hogy az USA készen állna a vámokról szóló tárgyalásokra – nyilatkozta Cecilia Malmström, az EU kereskedelmi biztosa már egy hete, miután tárgyalt Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főképviselővel.

Washingtonban eközben azt tartják nagyobb akadálynak a tárgyalások előtt, hogy a néhány napja lezajlott euró­pai parlamenti választások nyomán átrendeződni látszanak a politikai erőviszonyok az öreg kontinensen, különösen miután meggyengültek a fősodratú jobb- és balközép pártok – mutat rá a Bloomberg.

Zavarja a képet Theresa May brit miniszterelnök lemondása, a brexit körüli patthelyzet, a kelet-közép-európai államok „illiberális” demokratikus reformjai, Oroszország állítólagos fenyegetése, valamint az EU gazdaságának lassulása is, állítják. Ahogy egy elemző fogalmazott: „Az EU számos fronton harcol, s bizalommal nem hihető, hogy képes lesz értelmes kereskedelmi megállapodást kötni az Egyesült Államokkal.” Baljóslatú jel az is, hogy Trump 180 napos vámemelési moratóriuma már az új Európai Bizottság hivatali idejében fog lejárni, így kérdéses, hogy gyorsan döntés születik-e az euró­pai gépjárművek és autóalkatrészek Amerikába ­irányuló exportjának esetleges csökkentéséről s ezzel a tetemes uniós kereskedelmi többlet lefaragásáról. Az sem javítja az EU tárgyalási pozícióját, hogy két vezető hatalma, Németország és Franciaország eltérően vélekedik a gazdaságfejlesztési irányokról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.