A rendőrség megkezdte a hongkongi tüntetések oszlatását

A rendőrség megkezdte a hongkongi tüntetések oszlatását és helyi idő szerint keddre virradóra visszavette az ellenőrzést a törvényhozás épülete felett, amelyet korábban a tiltakozók egy csoportja megszállt – jelentették hírügynökségek.

Forrás: MTI2019. 07. 01. 21:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendvédelmi erők pajzsokkal felszerelve vonultak ki a törvényhozás épületét közrefogó utcákon tüntetők százainak szétkergetésére. A rendőrök könnygázt és gumilövedékeket vetettek be a demonstrálókkal szemben, akik közül többen esernyőkkel próbáltak védekezni a könnygázgránátok ellen.

A rendőrség szóvivője hétfőn este felszólította az aktivistákat, hogy hagyják el az utcákat és figyelmeztetett, a biztonsági erők „megfelelő erőt” fognak alkalmazni azokkal szemben, akik nem tesznek eleget ennek az utasításnak. Egyelőre nincsenek értesülések sérültekről, vagy őrizetbe vételekről.

A kiadatási törvény módosítását célzó tervezet ellen tiltakozók egy csoportja hétfőn este behatolt a hongkongi törvényhozásba, és megszállta az épületet, amelynek ablakait korábban betörték és felfeszítették a fém védőrácsokat.

A rendőrség akkor meghátrált az aktivisták elől, hogy elkerülje a további konfrontációt, miután a nap folyamán órákon át paprikasprayvel igyekezett visszaszorítani a Pekinget bíráló tüntetőket. Az épületbe behatolt tiltakozók számát több százra becsülték.

Az AFP francia hírügynökség helyszínen lévő tudósítója szerint a tüntetők kitűzték a brit gyarmati uralom alatt használt zászlót is a törvényhozás épületén.

Az aktivisták többen sisakot és védőszemüveget viseltek, s az arcuk eltakarásával próbálták biztosítani azt, hogy felismerhetetlenek maradhassanak a biztonsági kamerák felvételein.

A tüntetők amellett, hogy összetörték a kamerákat, leszaggatták a hongkongi kormányzati tisztségviselőket ábrázoló festményeket az épületben. A tüntetők sok helyen a kínai vezetés irányába kihívó falfirkákat is elhelyeztek a falakon, és átmázolták az egyik falfelületen a hongkongi terület mostani jelképét.

A tüntetők közül sokan Carrie Lam hongkongi kormányzó lemondását és az általuk sérelmesnek tartott kiadatási törvény módosítását célzó tervezet visszavonását követelték.

Az erőszakos megmozdulásokkal párhuzamosan a rendőrség szerint csaknem kétszázezren, a szervezők szerint több mint félmillión vettek részt a minden évben július 1-jén megrendezett demokráciapárti békés meneten. Hongkong 1997. július 1-jén került vissza Kínához a brit gyarmati fennhatóság alól.

Az időközben felfüggesztett kiadatási törvény módosítását célzó tervezet lehetővé tette volna, hogy az egyébként különleges közigazgatási státust élvező Hongkong olyan feleknek – köztük Kínának és Tajvannak – adhasson ki gyanúsítottakat, akikkel eddig nem volt kiadatási egyezménye.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.