Hekkerek törtek be az orosz titkosszolgálat szervereibe

Történetének legnagyobb adatlopását szenvedte el az orosz hírszerzés, jelentette a hét végén a nemzetközi sajtó. A lapunknak nyilatkozó szakértő, Földi László szerint elképzelhető, hogy titkosszolgálati támadás történt, de az sincs kizárva, hogy profi hekkerek keresik az újabb célpontokat. Mára a technológia túllépte a védelem lehetőségeit, és elemzők szerint a titkosszolgálatok alvállalkozóiként dolgozó technológiai cégek jelentik a gyenge láncszemet a hírszerzések számára.

Zetelaki Réka
2019. 07. 23. 6:05
null
A gúnyos, yoba face néven ismert nevető mémet hagyták maguk után az internetes kalózok Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főként belbiztonsági kérdésekkel foglalkozó Szövetségi Biztonsági Szolgálattal (FSZB) szerződött SyTech rendszerbe július 13-án törtek be ismeretlen hekkerek. Az 0v1ru$ fedőnév alatt dolgozó adattolvajok nem titkolták az akciót: megváltoztatták a cég honlapját, a yoba face néven ismert nevető mémet hagyták maguk után.

Mintegy 7,5 terabitnyi információhoz juthattak hozzá, és a megszerzett adatokat továbbították a Digital Revolution nevű másik hekkercsoportnak, amelynek tagjai a Twitteren és különböző sajtótermékeknél azonnal szivárogtatni kezdték azokat.

A most leleplezett projektek közül a legkiemelkedőbb Nautilus-S néven futott: ennek célja az volt, hogy felderítse az anonimitást biztosító Tor hálózat felhasználóinak személyazonosságát.

A gúnyos, yoba face néven ismert nevető mémet hagyták maguk után az internetes kalózok
Fotó: Twitter

Nem tudni, hogy a vállalkozás sikerrel járt-e, de a cél valószínűleg a politikai disszidensek azonosítása és elhallgattatása lehetett, írja az Engadget technológiai hírekkel foglalkozó brit portál.

Ezenkívül a közösségi média működésének szinte összes területét érintő FSZB-projektek is napvilágra kerültek, valamint az orosz internet, az úgynevezett Runet előkészületi folyamata is. Utóbbi Vlagyimir Putyin orosz elnök javaslatára vált törvénytervezetté, és lényege, hogy vészhelyzet esetén lekapcsolnák Oroszországot a világhálóról, majd Moszkva egyetlen központból irányítaná az orosz on­line forgalmat.

Az adatlopásról egyébként a BBC Russia híroldal jelentett először, úgy fogalmazva, hogy „feltehetően az orosz hírszerzés legnagyobb adatlopása történt”. A cikk egyébként azt is hozzáteszi, hogy államtitkok nem tudódtak ki. „Nincs semmi hírértékű ezen projektekben, mindenről tudni lehetett vagy legalábbis várható volt” – írta a Forbes amerikai üzleti magazin digitális szakértője, Zak Doffman is.

„Inkább a betörés gördülékenysége, nyilvánossága és az adatlopás mértéke érdemel említést” – tette hozzá. A szakértő szerint a titkosszolgálatok esetében a technológiai rendszereket biztosító alvállalkozók jelentik a gyenge láncszemet. Ez Edward Snowden óta egy világszintű jelenség, amely minden hírszerzést érint.

– Nem Oroszország a legprofibb az adatlopás területén, Kína és az Egyesült Államok például előbbre jár – mondta lapunknak Földi László biztonságpolitikai szakértő. Kiemelte, bár az amerikai, illetve egyes európai választások kapcsán gyakran hallani orosz hekkertámadásokról, mindez nem más, mint politika.

A szakértő szerint az természetes, hogy egy ellenérdekelt ország megkísérli a betörést az adott állam rendszereibe, és amennyiben ez sikerül, meg is szerzi az adatokat. – A titkosszolgálatoknak ez a feladata, ezen a területen nincs tabutéma – tette hozzá. A legértékesebb az ellenérdekű hírszerzéshez való beépülés, így az adatlopás is.

Fotó: 123RF

Az FSZB elleni támadással kapcsolatban Földi László kiemelte, elképzelhető, hogy titkosszolgálati támadás történt, de az sincs kizárva, hogy profi hekkerek keresik az újabb célpontokat akár saját motivációból, akár megrendelésre. – Oroszország célja most az, hogy lokalizálja a támadót, és fejlessze a rendszerét a további támadások ellen – mondta. A technológia túllépte a védelem lehetőségeit, és ezzel a titkosszolgálatok is tisztában vannak.

Példaként említette, hogy a legtitkosabb dokumentumokat ma már nem számítógéppel, hanem régi típusú írógépekkel rögzítik – ebben a tekintetben visszaléphet a világ egy régebbi korba. A SyTech egyébként a támadást követően azonnal leszedte a weboldalát, és egyelőre nem válaszolt a sajtó megkereséseire sem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.