Vihar Amazónia felett

Zetelaki Réka
2019. 07. 23. 16:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra kifakadt Jair Bolsonaro brazil elnök (képünkön), aki a napokban heves támadások kereszttüzébe került az erdőirtások kapcsán. Brazília nemzeti űrkutatási ügynöksége múlt héten egy olyan felvételt publikált, amely szerint Bolsonaro kormányzása óta felgyorsult az erdőirtás Amazóniában. Az adatok szerint idén júniusban 88 százalékkal több fát vágtak ki, mint az előző év azonos időszakában az amazonasi esőerdőben. A jobboldali elnök hazugnak nevezte a tanulmányt, és jelezte, szeretne találkozni az ügynökség vezetőjével. Hétfőn pedig kijelentette, a hasonló jelentésekkel a brazil űrügynökség (INPE) csak árt az ország hírnevének, miközben így is környezetvédelmi hisztéria folyik körülötte.

Fotó: Reuters

A támadások akkor kezdődtek, amikor Bolsonaro megszüntette azt az elnöki rendeletet, amely védett státusban tartotta az Amazonas-vidék egy részét, az úgynevezett Rencát, s ezzel megnyitotta azt a bányászok előtt. Hasonló intézkedést egyébként elődje, Michel Temer is tett, ám ő a környezetvédő szervezetek nyomásának hatására visszavonta ezt. A probléma az, hogy a feltehetően aranyban, rézben és ásványokban gazdag vidéken a bányászat folytatása erdőirtással jár, márpedig Amazóniát a világ legnagyobb összefüggő esőerdőjeként tartják számon.

– Ha annyi erdőt irtottunk volna ki az elmúlt tíz évben, mint azt az INPE állítja, akkor már nem lenne Amazóniánk – cáfolta az elnök a jelentést.

Külföldi környezetvédőknek nyilatkozva hozzátette azt is: „Amazónia a miénk, nem a tiétek. Ez az első válaszom.” Hangsúlyozta, itt az ideje, hogy országa használja végre azokat a javakat, amiket „Isten a népünk jóléte érdekében adott”. Az elnök már a kampányában jelezte, hogy a mezőgazdasági szektort súlyosan érintik a szigorú környezetvédelmi szabályozások, ezért ezeken lazítani fog. „Több erdőt védünk meg, mint bárki más a világon. Európában például egy négyzetkilométer őserdőt sem látni” – mondta, miután Norvégia és Németország kilátásba helyezte, hogy megvonják támogatásukat az Amazonas-alaptól, amelyet 2008-ban hoztak létre az amazonasi erődirtások elleni küzdelem finanszírozására.

Az állami űrügynökség vezetése ugyanakkor felháborodott, amiért az elnök megkérdőjelezi a munkájuk hitelességét. Ricardo Galvao, az INPE igazgatója sértőnek nevezte azt a sugalmazást, hogy manipulált adatokat közölnének, megjegyezve, hogy számaikat mindig nyilvánosságra hozzák és publikálják nemzetközi tudományos folyóiratokban. Hozzátette, hogy csakis Brazília érdekében dolgozik – írja az MTI.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.