Nem csak Ján Kuciak volt a célpont

Három további gyilkosságot is eltervezett az a négy szlovákiai személy, akiket Ján Kuciak oknyomozó újságíró tavalyi megölésével vádolnak. Az ügy feltárt részletei a szintén megvádolt Marián Kocner üzletemberre nézve kínosak, ám a kormánypártokat is nehéz helyzetbe hozták.

Kottász Zoltán–Beke Beáta
2019. 08. 16. 14:48
null
Az ellenzék a pozsonyi kormányt hibáztatja a gyilkosságért Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

További három gyilkosság, két ügyész és egy ügyvéd megölésének előkészítése miatt is vádat emeltek szerdán a szlovák hatóságok az ellen a négy ember ellen, akiket Ján Kuciak szlovák újságíró és menyasszonya meggyilkolásával is vádolnak. Az egyik kiszemelt áldozat, Ján Kuciak családjának jogi képviselője, Daniel Lipsic úgy véli, a Kuciak-gyilkosság felbujtásával megvádolt Marián Kocner pozsonyi üzletembernek volt indítéka arra, hogy megölesse őt is. A védőügyvéd azt is elmondta a TASR hírügynökségnek, hogy ez a gyilkosság lett volna az előzménye a Kuciak-gyilkosság megrendelésének.

Ján Kuciak tényfeltáró újságírót és barátnőjét tavaly februárban ölték meg a délnyugat-szlovákiai Nagymácsédon. A gyanú először a Kelet-Szlovákiában tevékenykedő olasz maffiára terelődött, hiszen Kuciak szlovák politikusok és a calabriai bűnszervezet összefonódásáról írt cikkeket. Később azonban négy személyt vádoltak meg a bűncselekménnyel: közülük a gyilkosság megrendelésének közvetítésével megvádolt Alena Zsuzsováról kiderült, hogy szoros kapcsolatban áll Marián Kocner pozsonyi üzletemberrel, akit a gyilkosság értelmi szerzőjének tartanak. A szervezett bűnözéssel többször is összefüggésbe hozott Kocner korábban összetűzésbe keveredett Kuciakkal, akit meg is fenyegetett. Kocner és Zsuzsová kapcsolatát azok az üzenetváltások is bizonyíthatják, amelyeket a Denník N napilap szivárogtatott ki. A ma7.sk felvidéki hírportál szerint ezekből többek között kiderül: legfontosabb ügyeiket személyesen, a bacsfai golfpályán tárgyalták meg, a nagyvállalkozó pedig valószínűleg nem tartott attól, hogy Zsuzsovát letartóztatják, mivel befolyással bírt a rendőrségre, és egészen 2018 nyaráig hozzáférése volt a nyomozati anyagokhoz.

Az ellenzék a pozsonyi kormányt hibáztatja a gyilkosságért
Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

A tavalyi gyilkosság után nagyszabású, a rendszerváltás óta nem látott tüntetések szerveződtek, amelyek következtében lemondásra kényszerült Robert Fico miniszterelnök és Robert Kalinák belügyminiszter. Az ellenzék a kormányon lévő szociáldemokrata Smer pártot hibáztatja a történtekért, a korrupt oligarchákkal való összefonódásukat hánytorgatják fel nekik. A vádakat Fico és Kalinák is folyamatosan tagadja, Dusan Jarjabek, a Smer európai parlamenti képviselője pedig úgy fogalmazott nemrég, hogy a sajtóban nyilvánosságra hozott információkat a választási kampány részének tekinti. – Bombát készül robbantani a média. Ennek célja, hogy a Smer a lehető legtöbb százalékot veszítse – utalt a jövő tavasszal esedékes választásokra. A kormánypárt támogatottsága zuhanásba kezdett Ján Kuciak meggyilkolását követően. 2003 óta idén tavasszal mérték először 20 százalék alatt a Robert Fico vezette pártot, ám egy friss közvélemény-kutatás szerint sikerült 20,3 százalékra feltornásznia magát. A Smert a Zuzana Caputová államfő nevével fémjelzett Progresszív Szlovákia követi 15,7 százalékkal, amely egy tisztességesebb Szlovákiáért kampányol.

A Kuciak-ügy a kormánykoalíció másik két pártja megítélésének is ártott. A Denník N szerint a Szlovák Nemzeti Párt elnöke, Andrej Danko is kapcsolatban állhatott Alena Zsuzsovával. Bugár Béla, a Most – Híd szlovák–magyar vegyespárt vezetője pedig tegnapi sajtótájékoztatóján igyekezett kicsinyíteni annak jelentőségét, hogy tavaly márciusában a Maldív-szigeteken töltött szabadsága alatt találkozott és beszélgetett Marián Kocnerrel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.