Ellenzéki siker született Pristinában

Magyar Nemzet
2019. 10. 07. 15:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ultranacionalista Vetevendosje (Önrendelkezés), valamint az Isa Mustafa volt kormányfő vezette, szintén ellenzéki jobbközép Koszovói Demokrata Szövetség (LDK) egyaránt 30-30 százalékot szerezhetett a koszovói előrehozott parlamenti választásokon – jelentették tegnap este hírforrások a Klan Kosova televízióban bemutatott exit poll-adatok szerint. A harmadik helyen a Ha­shim Thaci államfő nevéhez kötött, de Kadri Veseli házelnök irányította Koszovói Demokrata Párt (PDK) végezhetett a voksok 22 százalékával. ­Ramush Haradinaj távozó kormányfő Szövetség Koszovó Jövőjéért nevű pártjára és annak koalíciós partnereire mintegy 10 százalék szavazhatott, alacsony részvétel mellett. Az előzetes eredmények mára várhatók.

Mivel minden politikai szereplő kizárta az együttműködést a PDK-val, előfordulhat, hogy az igencsak eltérő nézeteket valló LDK és az Önrendelkezés szövetséget köt, írta a távirati iroda. Az előre hozott választásra azért volt szükség, mert Haradinaj július közepén lemondott, miután a koszovói háborús bűnöket vizsgáló hágai székhelyű különleges bíróság gyanúsítottként idézte be. A kormányfő azzal indokolta lemondását, hogy nem akart miniszterelnökként a bíróság elé állni. De a közvélemény-kutatások arra utaltak, a polgárok elégedetlenek voltak a Haradinaj vezette kormánnyal, a kabinet legnagyobb ballépésének pedig a szerbiai árukra tavaly novemberben kivetett százszázalékos vámot tartották. A felmérések arra is rámutattak, a fiatalok nem bíznak a politikusokban, mert az utóbbi húsz évben majdnem mindig ugyanazok – a Koszovói Felszabadítási Hadsereg még az ­1998-99-es koszovói-szerb konfliktusban nevet szerzett katonái és vezetői – irányítottak Pristinában. A fiatal szavazók szerint új vezetőkre van szükség a változáshoz. Az átlagéletkor 29 év, a fiatalok felének nincs munkája.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de ezt Belgrád továbbra sem hajlandó elismerni, és továbbra is tartományának tekinti a többségben albánok lakta területet. Belgrád csak akkor hajlandó tovább tárgyalni, ha Pristina eltörli a százszázalékos vámot. Elemzők szerint ha nem Haradinaj alakít ismét kormányt, az új politikai vezetés bizonyosan megszünteti a sarcot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.