Sejtkutatók kapták az idei orvosi Nobel-díjat

William G. Kaelin és Gregg L. Semenza amerikai, illetve Sir Peter J. Rat-cliffe brit kutatónak ítélte a stockholmi Karolinska Intézet a 2019-es orvosi Nobel-díjat. Az elismeréssel járó kilencmillió svéd koronán osztozó kutatók arra jöttek rá, hogy a sejtek miként érzékelik az oxigénszint változását, illetve hogyan alkalmazkodnak a megváltozott helyzethez.

2019. 10. 08. 11:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Föld légkörének nagyjából ötöde – 21 százalék – oxigén. Az élőlényeknek erre a gázra van szükségük ahhoz, hogy táplálékukat energiává alakíthassák. Az evolúció során kialakultak annak mechanizmusai, hogy a sejtek és a szövetek megfelelő mennyiségű oxigénhez jussanak. Az oxigén alapvető fontosságát már évszázadok óta felismerték, de azt nem, hogy a sejtek miként alkalmazkodnak a gáz szintjének változásához, elsősorban a csökkenéséhez. William G. Kaelin, Sir Peter J. Ratcliffe és Gregg L. Semenza fedezték fel, hogy a sejtek miként viselkednek a változó körülményekben.

A belélegzett oxigén mennyisége függ attól, hogy pihenünk vagy edzünk, hogy a tengerszint felett milyen magasságban tartózkodunk, de egy nyílt seb is befolyásolhatja a szintjét a szervezetben. Amikor az oxigénszint tartósan csökken, a sejtek vörösvértestek képződésével, illetve új erek kialakulásával reagálnak. A három díjazott munkájának köszönhetően sokkal többet tudunk arról, hogy a gáz különböző mennyisége hogyan szabályozza az alapvető élettani folyamatokat. Azt is kimutatták, hogy ez a folyamat központi szerepet játszik számos betegségben.

Sir Peter J. Ratcliffe
Fotó: Reuters

A daganatos sejtek ezt a mechanizmust arra használják, hogy stimulálják az erek kialakulását azért, hogy az anyagcsere a rákos sejtek hatékony szaporodását szolgálja. Az idei díjazottaknak köszönhető, hogy a vérszegénység, a rák és sok más betegség leküzdésére új stratégiák születhettek. Laboratóriumokban és gyógyszergyárakban olyan gyógyszereket fejlesztenek, amelyek az oxigénérzékelő mechanizmus aktiválásával vagy blokkolásával befolyásolhatják a különböző betegségek állapotát.

Gregg L. Semenza
Fotó: Reuters

Az 1957-ben New Yorkban született William G. Kaelin a Duke Egyetemen (Durham) szerzett orvosi diplomát. A belgyógyász és onkológus szakorvos a bostoni Dana–Farber Rákkutató Intézetben saját kutatólaboratóriumot alapított, 2002-ben a Harvard Medical School professzora lett. Sir Peter J. Ratcliffe 1954-ben született Lanca-shire-ben, az Egyesült Királyságban. A Cambridge Egyetemen szerzett orvosi diplomát, majd az Oxford Egyetemen – ahol 1996-tól professzor – alapított saját kutatócsoportot. A brit szakember a londoni Francis Crick Intézet klinikai kutatási igazgatója, a Ludwig Rákkutató Intézet tagja. Gregg L. Semenza 1956-ban született New Yorkban. A bostoni Harvard Egyetemen biológusdiplomát szerzett, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetemen – ahol 1999-ben lett professzor – saját kutatócsoportot hozott létre. 2003 óta az érrendszerrel kapcsolatos kutatási program igazgatója.

William G. Kaelin

Thomas Perlmann, a stockholmi Karolinska Intézet Nobel-bizottságának titkára szerint – akit az MTI idézett – mindhárman „nagyon boldogok voltak, hogy megosztva kapják meg a díjat”. A hagyományoknak megfelelően az elismeréseket december 10-én, Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.