Hazájában hivatali rekordot döntött Abe Sindzó

Abe Sindzó japán történelmének legkitartóbb miniszterelnöke, s egyelőre semmi nem utal arra, hogy 2021-ben ne vállalhatna újabb ciklust. Az elmúlt évek munkájának gyümölcse még messze nem ért be, konzervatív politikája pedig egyre nagyobb félelmet kelt szomszédaiban.

Buzna Viktor
2019. 11. 22. 6:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma tölti 2889. napját hivatalában Abe Sindzó japán miniszterelnök (képünkön), az ázsiai szigetállam vezetője ezzel a kormányfői pozíciót legtovább birtokló politikus hazai rekordját állította be. Eddig az 1901 és 1913 között megszakításokkal kormányzó Katsura Taro tartotta a csúcsot, Abe szerdán tőle vette át a vezetést.

Mivel a miniszterelnök mandátuma 2021-ben jár le, s egyelőre nincs potenciális utódja a porondon, jó eséllyel a nagypolitikában is átveheti a vezetést. Jelenleg a G7-országok között a legkitartóbb vezető Angela Merkel német kancellár, aki 2005 óta tölti be tisztségét.

Az idén hatvanöt éves Abe először 2006-ban került Japán élére, egy évvel később azonban – egy kóros vastagbélbetegség miatt – távozott a posztjáról. Végül 2012-ben tért vissza először a Liberális Demokrata Párt, majd a japán kormány élére.

Fotó: Reuters

Ezzel kezdetét vette Abe mai napig megosztó reformcsomagja, amit konzervatív, egyes szakpolitikai kérdésekben radikális, nacionalista elvek jellemzik. Az úgynevezett Abenomics gazdasági programot elsőként hirdette meg a miniszterelnök 2012 decemberé­ben, ami különböző elemeket ötvözött. Részben nagyobb beleszólást kapott a piac szabályozásában a központi bank és a kormány, másrészt hitelekkel nagyszabású strukturális változások történtek. Abe unortodox eszközöket alkalmazott a szociális politikában is.

Az elöregedő társadalom gazdasági mellékhatásait a női munkavállalás ösztönzésével enyhítené a kormány, a gyermekvállalást ösztönző programok mellett Abe elsőként enyhített az ország szigorú bevándorláspolitikáján.

Abe legnagyobb visszhangot kiváltó, egyben motivációit legjobban megvilágító politikája a hadseregfejlesztés. A második világháborút követően, 1947-ben elfogadott alkotmány 9-es cikkelye elveti a háborút, mint a nemzetközi viták rendezésének lehetséges eszközét, a pacifista klauzula korlátozza a japán védelmi erők fejlesztését is. Ezt módosítaná Abe, aki hétéves vezetése alatt nem tudta meggyőzni a társadalmat a változtatás szükségességéről.

Ennek ellenére ugyanakkor éves szinten tíz százalékkal emelkedik a hadseregfejlesztésre szánt költségvetés, ami egyre nagyobb tiltakozást vált ki a szomszédos országok kormányától.

Mindenekelőtt Kínától, a japán vezető ugyanis a kezdetektől a megerősödő szocialista óriás okozta fenyegetés mentén hozza meg döntéseit. Egyes elemzők Abe politikájában a XIX. században az európai gyarmatosítók megfékezését szolgáló gondolkodást látják. A Meidzsi-korban vallott, Gazdagítsd az országot, erősítsd a hadsereget!-szlogen azonban ma már nem a nyugati hatalmak, hanem Kína ellen szól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.