Maradhat a madridi patthelyzet

Az országot több mint negyven éve felváltva kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és a konzervatív Néppárt (PP) még mindig nem szokott hozzá az új helyzethez.

2019. 11. 05. 15:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy éven belül a negyedik parlamenti választást rendezik meg vasárnap Spanyolországban, és bár a választók már belefáradtak az elmúlt hónapok politikai patthelyzetébe, a közvélemény-kutatások előrejelzései egyaránt azt mutatják: önállóan egyik politikai erő sem rendelkezik kormányzóképes támogatottsággal. Elemzők szerint ennek legfőbb oka, hogy az országot több mint negyven éve felváltva kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és a konzervatív Néppárt (PP) még mindig nem szokott hozzá az új helyzethez, miszerint a szélsőbaloldali Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) és a VOX szélsőjobboldali tömörülések megjelenésével nem csupán a politikai paletta változott meg, de a választópolgárok preferenciái is.

Egy három éve bevezetett törvény miatt ráadásul a spanyoloknak ezúttal minden eddiginél rövidebb, mindössze egy hétig tartó kampányidőszak alatt kell eldönteniük, kire adják a voksaikat. Ebben a helyzetben szokatlanul nagy jelentősége volt a miniszterelnök-jelöltek hétfő éjjeli televíziós vitájának, amelynek legfontosabb témáját ismét a katalán helyzet szolgáltatta. Pedro Sánchez ügyvezető kormányfő, a PSOE főtitkára együttélési krízisnek nevezte az ott zajló eseményeket, és megoldásként egyebek mellett azt javasolta, hogy a büntetőtörvénykönyvbe (btk) kerüljön vissza az illegális népszavazás megrendezésének büntethetősége, ami egyébként része a PP programjának is. A konzervatívok jelöltje, Pablo Casado ugyanakkor azt vette a Sánchez szemére, hogy 2005-ben épp a PSOE vette ki ezt a passzust a btk-ból, és bírálta az ügyvezető kormányt, amiért nem lép fel keményebben a függetlenségi törekvésekkel szemben Katalóniában. Santiago Abascal, a Vox vezetője szerint Katalóniában valójában évtizedek óta tart a nacionalista puccs, amiért – állította – a PSOE és PP egyaránt hibás. A politikus ebből kiindulva Katalónia autonómiájának felfüggesztését, és az ország területi egységét veszélyeztető ottani pártok, szervezetek betiltását javasolta.

A vitát követően az El País baloldali, az El Mundo liberális és az ABC konzervatív napilapok internetes oldalain elindított nézői szavazáson egyaránt a VOX elnökét hozták ki a vita győzteseként. A legfrissebb kutatások azt jelzik: a választók egyharmada még bizonytalan abban, hogy kire adja a voksát. Noha a Néppárt javított a legutóbbi, április választási támogatottságán – mostanra 21 százalékon mérik –, a szocialistákat (27 százalék) aligha fogja tudni legyőzni. Sáncheznek ugyanakkor ennél több voksra lenne szüksége ahhoz, hogy politikai partnerekre lelve elmozduljon a patthelyzetből.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.