A határok védelméért hurcolnák meg Salvinit

A „migránsok megfosztása szabadságjogaiktól” címszóval akarják bíróság elé hurcolni Matteo Salvinit baloldali politikai ellenfelei, amiért a bevándorlásellenes politikus – még belügyminiszterként – nem engedett kikötni egy 131 illegális bevándorlót szállító hajót. A korábbi belügyminiszter mentelmi jogának felfüggesztéséről éppen az Emilia-Romagna régióban január végén megrendezendő kulcsfontosságú regionális választások előtt dönthetnek, ahol az egyesült jobboldalnak minden esélye megvan arra, hogy vereséget mérjen a baloldali kormányra.

2019. 12. 20. 13:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január 26-án kulcsfontosságú, akár az ország rövid távú politikai jövőjét is meghatározó regionális választásokat tartanak Olaszországban: noha Emilia-Romagna tartományt hagyományosan baloldali régióként tartják számon, a római kormányban szeptemberben bekövetkezett baloldali fordulat óta több felmérés is azt jelzi, hogy a Silvio Berlusconi és Giorgia Meloni összefogásával létrejött egyesült jobboldalnak minden esélye megvan arra, hogy saját hátországában mérjen döntő csapást az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) koalíciójára.

A jobboldali Liga, a Berlusconi vezette Hajrá, Olaszország! és az Olasz Testvérek emilia-romagna-i győzelmébe bele is roppanhat Giuseppe Conte belső válságokkal küszködő kormánykoalíciója, nyilatkozta a Magyar Nemzetnek korábban Paolo Borchia, a Liga politikusa. Az Il Giornale jobboldali napilap tegnapi cikke szerint pedig egyáltalán nem véletlen, hogy Salvini mentelmi jogának esetleges felfüggesztéséről éppen hat nappal a sorsfordító választás előtt fognak dönteni.

Matteo Salvini
Fotó: REUTERS/Yara Nardi

– Az ügyben felelős bizottság döntése szerint Salvininek 15 nap áll rendelkezésére, hogy meghallgatást kérjen vagy benyújtsa a témával kapcsolatos feljegyzéseit, a Gregoretti-ügyről pedig január 20-án szavazhatnak – közölte a lappal Maurizio Gasparri szenátor.

A Salvinivel szemben kezdeményezett eljárás az olasz parti őrség egyik hajóját, a Gregorettit érinti, amely július 26-án 131 migránst vett a fedélzetére két másik olasz halászhajóról. A Gregoretti napokig a nyílt tengeren várakozott, majd a szicíliai Augusta katonai kikötőjében köthetett ki, de a migránsok nem szállhattak partra, kivéve 15 kiskorút. A többiek július 31-én hagyhatták el a hajót, miután öt EU-tagállam és az olasz egyház vállalta, hogy átveszi őket. A korábbi belügyminiszter kedden tudatta, hogy az ügyészség kérelmezte parlamenti mentelmi jogának megvonását. A most már ellenzékben lévő, a Liga párt élén álló politikus elmondta, hogy az ügyészség túszejtéssel, azaz a migránsok szabadságjogoktól megfosztásával vádolja, és akár 15 év börtön fenyegeti. A bevándorlásellenes politikus szégyennek nevezte, ha bíróság elé állítanák azért, mert az országa érdekeit védi.

Luigi Di Maio
Fotó: REUTERS/Alberto Lingria

Márpedig erre jelenleg minden esély megvan, Luigi Di Maio, a kormányon lévő M5S vezetője ugyanis a minap azt nyilatkozta: pártja támogatja Salvini mentelmi jogának megvonását, az M5S tehát a jobboldali politikus ellen fog szavazni a parlamentben. Szövetségesük, a PD szintén jelezte, hogy támogatják a Salvinivel szembeni eljárást. Az Il Giornale közben arra emlékeztetett, hogy minél több politikai támadás éri Salvinit, annál inkább nő az országos támogatottsága. A legfrissebb felmérések szerint a jobboldali koalíciót a szavazók 47,4 százaléka támogatja, a két kormánypártot együttesen 35,4 százalék.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.