Lassabban, de tovább emelkedik a széndioxid-kibocsátás mértéke a világon

Forrás: MTI2019. 12. 04. 20:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is növekszik az üvegházhatású szén-dioxid kibocsátásának globális mértéke, de nem olyan gyorsan, mint a korábbi években.

A becslések szerint a világ 2019-ben összesen 10,57 milliárd tonnányi szén-dioxidot bocsátott ki a légkörbe, melynek nagy része Kínától és Indiától származott. Ez csaknem 255 millió tonnával, vagyis 0,6 százalékkal több, mint 2018-ban – olvasható a Global Carbon Project (GCP) nevű nemzetközi szervezet által kiadott két tanulmányban.

Tavaly a szén-dioxid-kibocsátás mértéke 2,1, két évvel ezelőtt 1,5 százalékkal emelkedett. A 2010-es évek közepén néhány év akadt, amikor a globális emisszió alig nőtt – áll az Environmental Research Letters című szaklapban megjelent kutatásokban.

A szén, olaj és gáz égetéséből származó szén-dioxid 1,8 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést okozott az iparosodás előtti időszakhoz képest. A világ vezetői a héten Madridban találkoztak a klímavédelmi konferencián, hogy megvitassák, milyen eszközökkel limitálják a melegedést újabb 1,8 Celsius-fokban.

- Az emisszió mértéke jóval lassabban növekedett, mint tavaly, de még mindig világrekord mennyiségű a kibocsátás – mondta Rob Jackson, a Stanford Egyetem klímakutatója, a tanulmány egyik szerzője. Hozzátette, az Amerikai Tudományos Akadémia negyven éve felhívta a figyelmet a szén és a klíma problémakörére, azóta a szén-dioxid-kibocsátás globális mértéke megduplázódott és a világ katasztrofális klímaváltozás felé sodródik.

A 2019-es becslések az első 9-10 hónap adatain, valamint néhány ország esetében az első 6 hónap adatain alapszanak – mondta el Glen Peters norvég klímakutató, a tanulmány társszerzője. Kiemelte: a korábbi becslések meglehetősen pontosnak bizonyultak.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió kibocsátása is 1,7 százalékkal csökkent 2018 és 2019 között, Kínáé azonban 2,6 százalékkal, Indiáé pedig 1,8 százalékkal emelkedett. Kína messze a legnagyobb szénszennyező ország, a 2019-es emisszió 28 százaléka írható a számlájára. Az Egyesült Államok a második helyen szerepel 14,5 százalékos részesedéssel.

A szénből származó szén-dioxid-kibocsátás az Egyesült Államokban és az Európai Unióban 10-10 százalékkal csökkent, világszerte pedig csaknem egy százalékkal, a tisztább, természetes gázokból származó emisszió azonban 2,6 százalékkal növekedett.

A szén továbbra is az emberi tevékenységből származó szennyezés elsődleges forrása: idén 16 milliárd tonnányi szén-dioxid került emiatt a levegőbe, ezt követi az olajból, majd a gázból származó szén-dioxid.

Az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatala (EIA) szerint a szénből általában 76 százalékkal több szén-dioxidot származik, mint a gázból ugyanannyi energia kinyerése közben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.