időjárás 15°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

Várhelyi Olivér: Megtiszteltetés a bővítési biztosi pozíció

Judi Tamara (Brüsszel)
2019.12.01. 14:47
Várhelyi Olivér: Megtiszteltetés a bővítési biztosi pozíció

Ma megkezdte munkáját az Európai Bizottság: Ursula von der Leyen a tízéves Lisszaboni Szerződés évfordulóján, ünnepélyes keretek között vette át a testület irányítását Brüsszelben. A magyar bizottsági tag, Várhelyi Olivér közben egy videófelvételen mutatkozott be az uniós polgároknak. Ebben arról beszél: megtiszteltetés, hogy a következő években az EU-t képviselheti a szomszédos országokban.

A Lisszaboni Szerződés aláírásának tizedik évfordulóján mutatkozott be Brüsszelben az unió új vezetése. A ma délutáni ünnepségen Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és David Sassoli, az Európai Parlament első embere átadták a szerződés egy példányát Ursula von der Leyennek. Az Európai Bizottság elnöke hivatalosan ma kezdte meg a munkáját, és már holnap külföldi útra indul: Madridban, az ENSZ klímacsúcsán fogja képviselni az Európai Uniót. A brüsszeli Európai Történelem Házában Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke is csatlakozott a vezetőkhöz.

A Lisszaboni Szerződés ambiciózus célokat fogalmazott meg az unió számára, és ma is ezen az úton megyünk tovább – mondta Charles Michel a ceremónián. Ursula von der Leyen pedig – utalva az esemény helyszínére – kijelentette: kincsként kell őrizni Európát. – Egy békében élő, jogokkal felruházott kontinens a miénk – hangsúlyozta. David Sassoli, az EP elnöke Von der Leyent arról biztosította, hogy az uniós parlament kész együtt dolgozni a frissen munkába állt biztosi testülettel.

Az Európai Bizottság honlapjára időközben felkerültek a biztosok bemutatkozó videói. Várhelyi Olivér, az EU bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosa azzal kezdi a monológját: egész pályafutása során Európa építéséért dolgozott, ezért is megtiszteltetés számára, hogy a következő öt évben az uniót képviselheti a szomszédos országokban. – El szeretném érni, hogy a szomszédos régiók polgárai közelebb kerüljenek a gazdasági és társadalmi jólét európai uniós szintjéhez – fogalmaz a felvételen Várhelyi, aki szerint mindez óriási kihívást jelent, hiszen rendkívül változatos kapcsolatrendszerről van szó. – Ukrajnától Szerbián át Albániáig, valamit Törökországtól Egyiptomon és Líbián át Marokkóig terjed az országcsoport – sorolja az Európai Bizottság magyar tagja.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.