Blokád alá kerülnek a francia olajfinomítók

A már többször alkalmazott sztrájk most is azzal fenyeget, hogy elfogy az üzemanyag a töltőállomásokon – írja a The Local francia online kiadása.

Mártonffy Attila
2020. 01. 08. 13:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A franciaországi olajfinomítók péntekig tartó teljes blokádját hirdették meg a kormányuk nyugdíjreformjával elégedetlen sztrájkoló dolgozók, a bejelentést a keményvonalas CGT szakszervezeti szövetség tette meg. A már többször alkalmazott akció most is azzal fenyeget, hogy elfogy az üzemanyag a töltőállomásokon – írja a The Local francia online kiadása.

– Nagy eseményre készülünk minden franciaországi finomítónál, célunk, hogy kilencvenhat órán át egyetlen tartálykocsi se hagyhassa el az üzemek területét – mondta a Franceinfo rádióban Thierry Defresne, a CGT-nek a Total olajcéghez delegált képviselője. – A kilencvenhat órás megmozdulás végén majd eldöntjük, folytatjuk-e az akciót a gyárak bezárása érdekében – tette hozzá. Ám míg a munkabeszüntetéshez való jogot a francia alkotmány garantálja, létesítmények blokád alá vételét már nem. Ezért Édouard Philippe francia miniszerelnök arra kérte a helyi rendőri erőket, hogy szüntessék meg az úttorlaszokat. – A sztrájkhoz való jog tökéletesen tiszteletben tartandó, a blokádépítés tökéletesen törvénytelen – mondta az RTL rádióállomásnak.

Fotó: REUTERS/Stephane Mahe

Egyébként nem a mostani az első eset, hogy a sztrájkolók megakadályozzák a hozzáférést az olajtárolókhoz a december 5-én indult tiltakozási hullámban. Az olajfinomítók blokkolására irányuló eddigi akciókban országszerte mintegy háromszáz benzinkút volt kénytelen teljesen bezárni, további háromszáz pedig csak nehézségek árán tudott üzemanyagot szerezni. Az egy hónapja elstartolt sztrájkhullámban Franciaország nyolc finomítójából többet blokád alá vettek. Mivel eddig még nem volt totális zárlat, az ellátás nem szakadt meg teljes mértékben.

Az immár második hónapjába lépő, főként a közösségi közlekedést érintő munkabeszüntetés mindazonáltal már a kifulladás jeleit mutatja, ugyanis egyre több, a sztrájk alatt nem fizetett dolgozó tér vissza munkahelyére. A keményvonalas szakszervezetek ugyanakkor fogadkoznak, hogy mindaddig folytatják a tiltakozást, amíg a párizsi kormány teljes egészében vissza nem vonja nyugdíjreformtervét. Ha a blokádépítés már nem lehetséges, alternatív „megoldásként” a CGT aktivistái például készek kisebb-nagyobb áramszüneteket előidézni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.