Háromezer éves hangot állítottak elő

Háromdimenziós nyomtató, hangszóró és számítógépes szoftver segítségével sikerült megszólaltatni egy háromezer éve élt egyiptomi főpap hangját. Bár azt senki sem tudja ellenőrizni, hogy valóban azon a hangon szólalt-e meg, mint amit most előállítottak.

2020. 01. 30. 16:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nesziámon néven ismert egyiptomi főpap a thébai Karnak templomban imádkozott és énekelt. Théba papjaként valószínűleg erős hangja volt a férfinak, aki XI. Ramszesz fáraó uralkodása idején élt időszámításunk előtt 1099 és 1069 között. Az egykor köztiszteletben álló embert körültekintően mumifikálták, maradványát koporsóba zárták, amelyre „Nesziámon, az igazi hang” felirat került. A legmodernebb technológiák összefogásával – háromezer évvel a halála után – mi is megtudhatjuk, hogy milyen hangon szólhatott az egyiptomiakhoz a főpap. David Howard, a University of London beszédtudósa társaival CT-szkennerrel elkészítette Nesziámon szájának és torkának 3D-s nyomtatott verzióját – a maradványok károsítása nélkül. A múmia hangképző szervének másolásával az volt a cél, hogy rekonstruálják a régen elhunyt férfi hangját. A Scientific Reports folyóiratban bemutatott tanulmány szerzői szerint ez a módszer lehetővé tette egyetlen – az e és az a magánhangzó közötti – hang megszólaltatását.

Kétségbe vonják a módszer hitelességét
Fotó: Leeds Museums

A munka négy évvel ezelőtt kezdődött. 2016 szeptemberében az ang­liai Leeds Városi Múzeumból – Nesziámon az elmúlt kétszáz évben itt lakott – a múmiát egy közeli kórházba vitték, hogy CT-vizsgálatot végezzenek rajta. Ekkor derült ki, hogy a szakmájukat magas szinten űző balzsamozóknak köszönhetően a torok nagy része ép maradt. A csontok és a lágy szövetek szerkezetéből megalkották a beszédcsatornát. Ezt három dimenzióban kinyomtatták és egy mesterséges elektronikus gégére illesztették. Így hozták létre Nesziámon egykori, feltételezett hangját. Egyetlenegyet, amiről nem mondhatjuk, hogy beszéd lenne, de Howard szerint egy nap olyan hangokat, azokból pedig szavakat állíthatnak elő, amilyeneket az egykor élt ember kiejthetett. Ehhez pontosítják a számítógépes szoftvert, a nyelv méretét és mozgását, valamint az állkapocs helyzetét is precízebben veszik figyelembe.

Piero Cosi, az olasz kognitív tudományok és technológiák intézetének beszédtudósa – tagja volt annak a csapatnak, amely 2016-ban rekonstruálta a jégember, Ötzi hangját – szerint a munka érdekes, de spekulatív jellegű. Még ha pontos is lenne a múmia hangképző rendszerének háromdimen­ziós másolata, szerinte akkor sem tudnánk hitelesen megszólaltatni az eredeti hangot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.