Ideges a közvélemény a rejtélyes ázsiai vírus miatt

Ezen a héten kezdődik a kínai időszámítás 4717. esztendője, amit a helyi szokásoknak megfelelően többhetes munkahelyi, iskolai szünettel ünnepelnek.

Buzna Viktor
2020. 01. 20. 15:24
People wear face masks as they cross a street on a polluted day in Beijing
Sokan nem hisznek benne, hogy a fertőzés nem terjed emberről emberre Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezen a héten kezdődik a kínai időszámítás 4717. esztendője, amit a helyi szokásoknak megfelelően többhetes munkahelyi, iskolai szünettel ünnepelnek. A szombaton beköszönő patkány éve azonban rosszul kezdődhet: egyre több egészségügyi szakértő osztja a véleményt, miszerint az országosan ilyenkor útra kelő százmilliós embertömeggel az úgynevezett vuhani koronavírus is megállíthatatlanul terjedni kezd.

A tüdőgyulladásos tüneteket okozó betegség először decemberben jelent meg Vuhan városában, majd sajtóhírek szerint a következő hetekben egyre több helyen helyen ütötte fel a fejét. Regisztráltak megbetegedéseket Hongkongban, Makaóban, Szingapúrban, majd Japánban, Vietnamban, Tajvanon és Thaiföldön is. Legutóbb pedig újabb kínai városokban, Sanghajban és Sencsenben jelent meg a kór, s a fertőzéstől tartva az Egyesült Államokban is három repülőtér vezetett be egészségügyi biztonsági intézkedéseket egyes járatok esetében.

Állítólag valamennyi megbetegedés kapcsolatba hozható Vuhannal, a kínai városban ismét tizenhét új esetről számoltak be. Ezzel a fertőzöttek száma itt 62-re emelkedett, közülük eddig két férfi meghalt, nyolc ember állapota pedig továbbra is súlyos. Közben egyre többen kritizálják a kínai hatóságokat azt feltételezve, hogy visszatartanak a betegséggel kapcsolatos információkat. Korábban problémába ütközött a vírus azonosítása, de az újabb fertőzés tükrében egyre kevésbé megnyugtató az a kezdetektől hangoztatott hivatalos álláspont, miszerint a vírust emberek nem tudják átadni egymásnak.

Sokan nem hisznek benne, hogy a fertőzés nem terjed emberről emberre
Fotó: Reuters

A kínai interneten egyre több, összeesküvés-elméletekbe hajló pletyka kezdett terjedni, sokan tartanak attól, hogy a 2002-ben pusztító SARS-vírus tért vissza. A South China Morning Postnak nyilatkozó hongkongi szakértő pedig elmondta: a kínai hatóságok gyakorlati nehézségekkel küzdenek a fertőzésgyanús esetek számának közzétételében. A tizenegymillió lakosú Vuhanban és környékén jelenleg is tart az influenzaszezon, vagyis tízezreknél jelentkezhetnek lázas tünetek egyszerű influenzafertőzés következtében, miközben azt is elmondhatják magukról, hogy jártak Vuhanban. A londoni Imperial College járványügyi központja szerint a fertőzések száma elérheti az 1723-at.

Peking tegnap először szólalt meg az ügyben, az országos egészségvédelmi és járványmegelőzési központ igyekezett megnyugtatni a közvéleményt. Közölték, hogy a most felfedezett koronavírus nem egyezik meg a SARS-járványban azonosított kórokozóval, egyben próbálták eloszlatni azokat a kételyeket, miszerint kínai nagyvárosokban titokban kezelnek betegeket. A kommunikáció célja nyilvánvalóan a pánik megelőzése volt, úgy tűnik azonban, hogy egyelőre nem sikerült megnyugtatni a kedélyeket. Ahogyan arra több felhasználó felhívta a figyelmet, továbbra is több a kérdés, mint a válasz a rejtélyes kórokozóval kapcsolatban.

Tévedés vagy üzenet?

Műszaki hibával magyarázta a Facebook, hogy a kínai elnök, Hszi Csin-ping neve a Xi Jin-ping angol átírás helyett Mr. Shithole (pöcegödör) formában jelent meg a közösségi portálra kitett, burmai nyelvről angolra fordított hozzászólásokban. A vállalat bocsánatot kért a történtekért. Az állítólagos hiba időzítése különösen rossz volt, a kínai elnök ugyanis a hét végén Mianmarba látogatott el. A találkozóval kapcsolatban sokszor jelent meg a kínai elnök neve, rossz fordításban. Ezzel egy időben jelent meg egy újabb elemzés, amely a közösségi médiapiac új trendjét vetíti előre. A Sensor Tower tegnapi összesítése szerint 2019 a kínai tulajdonú TikTok vállalat éve volt, appliká­ciójukat többen töltötték le, mint a Facebookot vagy a szintén Mark Zuckerberg érdekeltségében álló Messenger alkalmazást. A Facebookot megteremtő Zuckerberg többször próbált betörni a kínai piacra, egyszer személyesen tárgyalt Hszi Csin-pinggel is. Az amerikai vállalat végül nem jelenhetett meg a kínai interneten, sajtóhírek szerint Zuckerberg feladta a próbálkozást. (MN)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.