Madzsonggal és házi karanténnal indult a patkány éve

A történtek dacára meghitt hangulatban telt a kínai holdújév kéthetes ünnepe a koronavírus epicentrumában, Vuhan városában. Bár az emberek félnek az újabb megbetegedésektől, inkább beletörődés jellemzi már a várost. Egy kínai fiatalasszony arról is beszélt lapunknak, mit ír elő a protokoll, ha valakin mutatkoznak a betegség tünetei.

Buzna Viktor
2020. 01. 31. 15:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Végeredményben ez kegyetlen versenyfutás az idővel. Vagy sikerül megállítaniuk a vírust, vagy hamarosan annyi lesz itt a fertőzött beteg, hogy összeomlik az egészségügyi ellátórendszer – mondja a Magyar Nemzetnek telefonon a vuhani vesztegzár mögött rekedt Katie Hou. A kínai fiatalasszony évek óta Ausztráliában él, a holdújév miatt ment haza meglátogatni szüleit, két kisgyermekével együtt. Pár nappal azután, hogy Vuhanba érkeztek, a pekingi kormány hadat üzent az egyre agresszívabban terjedő vírusnak, elsők között zárva le a betegség epicentrumává vált közép-kínai nagyvárost. A 11 milliós városban azóta szinte megállt az élet. Civilek nem léphetnek be és nem is hajthatnak ki, megszűnt tömegközlekedés, a boltokon és a gyógyszertárakon kívül semmi nincs nyitva. A hatóságok a kezdetektől arra kérik a lakosságot, hogy csak indokolt esetben menjenek az utcára, az emberek így jobbára otthon ülnek. A szerencsésebbek családjukkal ünneplik a holdújévet, egyre többen vannak azonban azok, akiknél jelentkeznek a betegség tünetei. – A gyerekekért és az idősekért aggódunk. A hírek szerint a vírus rájuk a legveszélyesebb – folytatja Katie Hou. Az egyetlen dolog, amit tehetnek, hogy a gyerekekek nem viszik ki, lassan azonban elfogy az emberek türelme. Katie elmondja, kezdetben voltak gondok az élelmiszer és a védőmaszkok beszerzéésvel, de azóta ezt a kormány megoldotta. A hatóságok lecsaptak a nyerészkedőkre is, voltak ugyanis olyan kereskedők, akik súlyos felárral próbáltak élelmiszert eladni. – Nem tudunk mást tenni, mint várjuk a híreket – mondja a fiatalasszony, hozzátéve: bíznak benne, hogy aki nem vuhani illetőségű és egészséges, az hamarosan elhagyhatja a várost. Mint ő és gyerekei is. – Nem mintha itt tudnám hagyni a szüleimet, de a gyerekeimet jó lenne már biztonságban tudni – fűzi hozzá.

Bár két kórházat is napok alatt felépítettek a hatóságok, a betegágyakkal spórolni kell. A vuhani hatóságok a Wechat mobilalkalmazáson tettek közzé tájékoztató videót, amelyben a betegség tüneteire, illetve az esetleges megbetegedések esetén követendő teendőkre hívják fel a figyelmet. Katie nem sokkal a vesztegzár felállítása után köhögni kezdett, majd – a protokollt követve – azonnal jelentkezett az illetékeseknél. – Minden két háztömbre egy körzeti orvos jut, először velük kell felvenni a kapcsolatot – részletezi a város egészségügyi rendszerét Katie. Itt a tünetek erőssége alapján döntik el, mi legyen a beteg sorsa. Mivel a fiatal nő nem volt lázas, négynapos otthoni, ideiglenes karantént rendeltek el. – Beköltöztem a lakás egyik szobájába, és négy napig nem érintkeztem a családommal – mondja. Mivel újabb tünetek nem jelentkeztek, a négy nap letelte után jelentették javuló állapotát a körzeti orvosnak, aki így leállította a folyamatot. Ha Katie belázasodott volna, a következő lépés a kórház és a vérvétel lett volna.

Bár a városban él az emberekben a félelem, többen is beszámoltak arról, hogy a holdújévkor kitört járvány sajátos közösségi élménnyel gazdagította az ünnepet. Kisebb mozgalom alakult például a lakásokban rekedt háziállatok megmentésére. Sokan az ünnepek idejére otthon hagyták kedvencüket, a vesztegzár miatt azonban nem tudtak hazatérni hozzájuk, de előfordult olyan eset is, hogy vagy az etetéssel megbízott illető kórházba került. Aktivisták így több háziállatot kimentettek, vagy megetették, megitatták a városban, a jelenség gyorsan népszerűvé vált a kínai interneten. Nagy pátosz övezi az egészségügyi dolgozókat is, Kína más területéről állítólag sokan önként lemondtak a holdújévi szabadságukról, és munkára jelentkeztek a vuhani kórházakba. A kínai internetet bejárják azok a fotók, melyeken védőfelszerelésbe öltözött dolgozók kivilágított kórtermekben aludnak pár órát, miközben mellettük javában zajlik a munka. Szintén pozitív a tapasztalat a logisztikai vállalatokkal. Kínában szinte egyik napról a másikra állt le az online vásárlás, a több nagyváros körül felhúzott vesztegzárak ugyanis megakadályozták a kiszállítást. De nem tett jót az egyébként virágzó üzletnek az sem, hogy az interneten megjelent híresztelések szerint az agresszív koronavírust még a csomagoláson keresztül is el lehet kapni. Több ismert online forgalmazó felajánlotta szolgálatait a kínai kormánynak, és most élelmiszereket, illetve a mínusz húszfokos hűtést igénylő vírustesztanyagokat szállít.

– Annyira azért nem is rossz a semmitevés. Jó végre több időt tölteni a szüleimmel, sokat olvasok, itthon edzek és kialszom magam – meséli egy Vuhanban ragadt fiatal pénzügyi asszisztens. Az egyik kínai nagyvállalat ottani irodájában dolgozó Gu Liu már korábban nyilatkozott lapunknak, akkor még egészen kaotikusnak tűnt a helyzet. Mint azonban most elmondja, ezt az érzést egyfajta nihil, beletörődés váltotta fel. – Az éttermek, bárok zárva vannak, de legalább mindenki tényleg a családjával töltötte az ünnepeket – meséli. A bulizást az online madzsongjáték váltotta fel, ezzel múlatják az időt a barátokkal. Kérdés persze, ez meddig maradhat így. Holnap véget ér a téli szünet Kínában, és elvileg újrakezdődik az élet. Az iskolák, munkahelyek azonban még sok városban nem nyitnak meg kapuikat, a kínai naptár szerint a patkány évében egyelőre továbbra is a vírus diktál. Egyes közalkalmazottakat – egészségügyi dolgozókat, rendőröket – már visszahívták a szabadságukról, ahogyan dolgoznak az egészségügyi védőmaszkok gyártói is. Bár a hírek szerint a jövő héten a vesztegzár alatti városokban már elkezdődik a munka, Vuhanból nincsenek ilyen hírek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.